show

13 Ocak 2012

SALAMURALI BALIK

Balık çeşitleri kısıtlıdır bizde maalesef..Hamsi,istavrit,çipura,levrek falan... Annem hep kızartarak yapardı ve soslamazdı.Ama eşimin ailesi Salamuralı yaparlar.Bende çok sevdim.Salamura yapıyorum, ister tavada istersem buğulama şeklinde pişiriyorum.Ve büyük balıklarda da kullanıyorum...Bakalım beğenecek misiniz?

1 kilo İstavrit ( Hamsi, Levrek v.b. )
1 adet büyük boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı Domates salçası (Silme )
1 yemek kaşığı dövülmüş kişniş
Pul Biber ( İsterseniz biber salçası da kullanabilirsiniz.)
Karabiber,Tuz
Önce balıklar temizlenerek,süzgeçte süzdürülür.
Kuru soğan küp küp doğranır,sarımsak ezilir. Domates salçası,baharatlar,soğan ve sarımsak eklenir.Azar azar su ilavesi ile sulandırılır.Salça ezilip daha kolay diğer malzemelerle karıştırılması sağlanır.
Süzgeçte bırakılan balıklara ; eğer büyük balıksa tek tek içlerine ve üstlerine sürülür .Küçük balık kullanacaksanız, hep beraber karıştırın.Zamanınız varsa buzdolabında 2 -3 saat bekletin.Ki, balıklara iyice tadları geçsin .
Kızartma yapmak isterseniz; salamurayı hafif sıyırıp mısır ununa bulayıp kızartırılır.
Ben buğulamasını yapmıştım.
Buğulama yapmak isterseniz; bir tepsiyi yağlayın,balıkların üzerindeki fazla salamurayı alın ve tepsiye dizin.Aralarına salamuraya buladığınız patates dilimlerini dizebilirsiniz.Dizdikten sonra üzerlerine sıvı yağ gezdirdikten sonra fırınlayın.Aman arada kontrol etmeyi unutmayın!

Boll yeşil salata eşliğinde AFİYET OLSUN!

PORTAKALLI KEREVİZ

Kereviz bize uzak sebzelerden ..di. Şimdi alıştık galiba tadına, sürekli yaptığım zeytinyağlı çeşidi oldu.:) Tabii çocuklar pek ilgilenmiyor bu yemekle,ama olsun...En azında sofrada görsünler.Nasılsa bir gün tadına bakacaklar ve sevecekler ( UMUYORUM )..:))
MALZEMELER
  • 2 adet Kereviz
  • 1 adet Kurusoğan
  • 2 adet Havuç
  • 2 diş Sarımsak
  • 1 adet Patates ( İsteğe göre )
  • Tuz
  • 2 adet portakalın suyu
  • Zeytinyağı.

Kuru soğanı küp küp doğrayın, havuçların kabuklarını soyup halka halka doğrayın.Patatesi her zaman kullanmıyorum ama isterseniz eğer onu da doğrayın.Ben kerevizi en son kabuklarını soyup koyuyorum.
Zeytinyağına kurusoğanı koyup bir iki çevirerek öldürün,havuçları ve sarımsakları ekleyin.Bir - iki dakika kavurun ,patatesi ve hemen temizlenip doğranan kerevizi ekleyin ( bekleyince kararıyor çünkü ).Bir-iki defa çevirerek pişirin.Sonra sıkılmış portakal suyunu, tuzunu ekleyin. Ben portakal suyunu ekledikten sonra yarım su bardağı kadar ılık su da ekliyorum.Arada kontrol ederek pişirin. İsterseniz taze kereviz yapraklarından bir iki dal alıp pişmeye yakın koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.