show

01 Ağustos 2013

BUT

Afilli bir adı yok ! Tarifini vereceğim yemeğin adı BUT. Kuzu budundan ya da koldan yapılan bir et yemeği.
Bazı yörelerde tandır diye adlandırılıyor. Sanırım benim bu tarifim tandırdan bir az farklı.
Annemin yemek davetlerinde sıkça yaptığı et yemeğidir. Bizim güneydoğu tarafında et fazlaca sevildiğinden baş tacı yemeklerimizden oluveriyor.:) Siz de özellikle et yemeklerini seviyorsanız oldukça kolay bu yemeği deneyin derim.
Tarifi ise şöyle;

MALZEMELER:

  • 1 adet kuzu Budu ( kolda olur )
  • 4-5 diş sarımsak
  • Karabiber ( tane karabiber de kullanabilirsiniz)
  • Tereyağı
  • Yeteri kadar Tuz
  • Yeteri kadar Su

Butu yıkadıktan sonra rast gele yerlerine derin çizikler atıp içine sarımsak ve karabiber koyun. Mümkün olduğunca derin kesin ki, içine yerleştirdiğiniz sarımsak ve karabiber kızartma sırasında çıkmasın. Butun arkalı önlü on yerine yakın kısmına bu işlemi uygulayın.


Büyükçe bir tencerede budu arkalı önlü önce yağsız olarak kızartın. 2-3 defa çevirmeniz yeterli olacaktır. 
Budun, tencerenize sığmayacağını düşünüyorsanız kasaptan kemik yerlerinde kırmasını isteyin.Tencereye yerleştirme ve kızartma esnasında size kolaylık sağlayacaktır.Ben çelik tencerede pişiriyorum. Sonra ki pişirme aşamasında kısık ateş kullandığım için daha iyi pişiyor.
Ön kızartmadan sonra tereyağını da koyup arkalı önlü iyice kızartın. Bu arada tereyağın çok yanmamasına dikkat edin. Önemli olan etin üzerindeki yağ tabakasının kızarmış olması. 
Eti kızarttıktan sonra üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyip,altını kısarak yavaş yavaş pişmeye bırakın.Suyu eksildiğinde ekleme yapabilirsiniz. Pişmeye yakın tuzunu atın. Zamanınız varsa ocağınızın en küçük bölümüne alıp et lime lime oluncaya kadar pişirin. Bu da yaklaşık olarak 2 -2,5 saatinizi alır.
Suyu da oldukça lezzetli oluyor. Suyu ile birlikte geniş bir servis tabağına alın. İsterseniz yanına suyundan bulgur ya da pirinç pilavı da yapabilirsiniz.
Bu kadar uzun pişirmeye zamanım yok derseniz. Kızartma işleminden sonra düdüklü tencereye de alıp suyunun da ekledikten sonra pişirebilirsiniz.



Afiyet olsun.

EKŞİLİ SEMİZOTU SALATASI

Semiz otunu hemen hemen herkes sever. Değişik şekillerde soframızı renklendirir.:) Omega yönünden de oldukça zengin. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde.
İftar soframızda da çorbasından tutun da salatalarına varınca kadar  her çeşidini bulundurmaya çalışıyorum.Bu gün de özellikle sosu çok güzel olan bir salata tarifi vermek istiyorum. Şöyle ekşili,hafif acılı,ferah  bir salata.:)

MALZEMELER

  • 1 demet semizotu
  • 1 adet olgun domates
  • 1 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane ( silme)
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan (silme) 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1,5 limon suyu (Aslında koruk suyu kullanılıyor. Varsa koruk suyu kullanın.) 
  • Tuz,Pul biber (ağız tadınıza göre ayarlayın)
  • Çay kaşığı ucuyla zerdeçal 
  • 2-3  kalıp buz
Semiz otlarını yıkayıp ayıklayın ve ufak ufak doğrayın. Sivri biberi de küçük küçük doğrayın.


Sosu hazırlamak için;
Önce rondaya 2 diş sarımsağı koyup bir defa çevirin.Üzerine kabukları soyulmuş domatesi dörde bölüp koyun. Üzerine kuru naneyi,reyhanı,tuzu, pul biberi, zeytin yağını, zerdaçalı ve limon suyunu ekleyip rondodan geçirin.İyice özdeleşmesi gerekli. Doğradığınız semizotu ve sivri biberin üzerine döküp karıştırın.

En üste buz kalıplarını koyun.İster kırık halde ister bütün olarak...Bu salatanın özelliği soğuk yeniyor olması.Salatayı önceden hazırlarsanız buzu, servis sırasında koyun.
 

Sağlıkla sıhhatle Afiyet olsun.