show

26 Haziran 2015

KADINBUDU KÖFTE

Merhabalar..
Bu gün günlerden köfte olsun mu? Kadınbudu köfte ...Adını niye böyle koymuşlar bilmiyorum.. Adından dolayı yapmayı hep ertelemişimdir :) yok ..yok öyle değil :) Çok sevmeme rağmen,bir iki girişimde istediğim lezzeti ve şekli yakalayamayınca yapmayı bıraktım.Annem nefis yapar.Kızına el vermemiş sanırım :) 
İftara daha farklı yemekler yapmak istiyoruz ya, bir daha denemek istedim. Sanırım ikinci bir şansı hak ediyor :) Aynı tarifimle yapmama rağmen bu sefer nefis oldu. Zamanı gelmiş demek ki..
Neyse şöyle yaptım;


MALZEMELER
  • 500 gr kıyma ( ben orta yağlı kullandım)
  • 1 su bardağı kadar haşlanmış pirinç ( bir gün önce kalan pirinç pilavımı tekrar haşlayarak kullandım.Lapa olacak)
  • Tuz-Karabiber-Pul biber-Kimyon
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet orta boy kurusoğan
  • 1 yumurta
Kızartma için;
  • Sıvı yağ
Bulamak için;
  • 3 yumurta
  • Yeteri kadar Un
Kalmış pilavınız yoksa 1 çay bardağı pirinci haşlayın,lapa olacak.Sulu kaymayacak yalnız.Mümkün olduğunca suyunu iyice çeksin.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
Kıymayı iki ayırın. Bir tavaya ayırdığınız kıymayı koyup kavurmaya başlayın. Kurusoğanı da ilave edin suyunu çekene kadar kavurun.Altını kapatın. Biraz soğusun.
Diğer kıymayı yoğurma kabına alın. Soğuyan diğer kavrulmuş kıymayı ve haşlanmış pirinci ve yumurtayı ilave edin. Baharatları, maydanozu da ekleyin. Yoğurun. Buz dolabına kaldırın.15-20 dakika bekletin.
Kızartma sırasında kolaylık olsun diye ;Geniş bir tepsiye un serpiştirin. Elinizle kıymadan büyük parçalar alıp, köfte şeklini verin,Bu arada elinizi suyla ıslatın ki kolay toparlayabilesiniz.Tepsiye dizin hepsini.
Yayvan bir tabağa unu ve başka tabağı çırpılmış yumurtaları koyun.
Tavaya sıvıyağı koyup ısıtın. 
Köfteleri önce una sonra yumurtaya dikkatli bulayıp yağda kızartın.
Geniş bir tabağa kağıt havlu koyup fazla yağını çekmesini sağlayın. Sonra başka servis tabağına alın.




Sofranız bereketli olsun
Afiyetle..


24 Haziran 2015

DOMATES ÇORBASI

Sağlıklı günler diliyorum ..
Mübarek ramazan da sofralarımız daha mı bereketli oluyor.? Çorbası, zeytinyağlısı,ana yemeği, pilavı makarnası derken, önce gözümüzü sonra midemizi doyuruyoruz. :) Durum böyle olunca ne pişirelim tasası da oluyor,haliyle:) Özellikle çorba, bu mübarek ayda çok önemli bence. Kış aylarında bile çok sık yapmadığım çorbayı, daha fazla yapar oluyorum. Mevsim itibarıyla da evde en çok istenilen çorbalardan biri domates çorbası..Domates,hem bolca bulunuyor,hem de fiyatı daha hesaplı oluyor :)
Tarifine gelince;




MALZEMELER
  • 3-4 olgun domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı silme domates salçası
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı silme un
  • Tuz,karabiber
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peynir

Öncelikle domatesleri rendeleyin. Tencereye tereyağını koyup domates salçasını ekleyin. Az kavurun.Sonra rendelenmiş domatesleri ekleyin. 5-6 dakika pişirin. Suyunu çekmesine yakın 5 bardak kadar sıcak su ekleyin. Kaynasın. Bir kasenin içine sütü koyun,bir kaşık kadar unu ilave edip tel çırpıcı ile karıştırın. Çorbaya karıştıra karıştıra ekleyin.5 dakika kadar arada karıştırarak pişirin.Çorbanın kıvamı koyu gelirse az sıcak su ekleyebilirsiniz.Tuz ve az karabiber ekledikten sonra servis yapmak üzere kaseler alın.Ve üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin .

Eğer çorbanız pürtülü olursa dert etmeyin, hemen blendırdan geçirin :)




Afiyet olsun.Sofranız bereketli olsun.

23 Haziran 2015

ZİNGİL TATLISI

Mutlu günler.
Sizde benim gibi tatlıyı sevenlerden misiniz? Arada krizlere girip reçelli yoğurt yiyenlerden misiniz?
:)  Malum hele ramazan da illa ki tatlı bir şeyler isteniyor. İşte böyle bir günde ..:) Zingil tatlısını,
 rumma.org sitesinde görmüştüm. Biraz el oyalayan ama nefis şerbetli bu tatlıyı bir deneyin. Bayılacaksınız. Lokma tatlısı gibi. Orjinal tarifi aynen uyguladım, bir göz atmak isteseniz buyrun  T I K.
Bu nefis tarif için teşekkür ederim.



MALZEMELER

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon
  • Bir çubuk tarçın (ben ilave ettim.Kaynadıktan sonra attım şerbete)

Kızartmak için;
  • Sıvı yağ

Şerbetin dinlenmiş ve soğuk olması gerektiği için, önce şerbeti hazırlayın.
Çok büyük olmayan tencereye suyu ve tozşekeri koyup kaynatın. Limon suyunu da ekledikten sonra soğumaya bırakın.

Hamuru yapmak için çırpma kabına  tüm malzemeleri ekleyin, (ben mikserde karışana kadar çırptım.) karıştırın.

Sıvı yağı derin küçük bir tenecereye koyun ve hamurdan bir kaşık alın ve uzaktan yavaşta kızgın yağa bırakın.arkalı önlü kızartın, soğuk olan şerbetin içine atın. Şerbetin içinde çok uzun kalmasına gerek yok,arkalı önlü çevirdikten sonra servis tabağına alın.




Afiyet olsun.




22 Haziran 2015

BİR YEMEK KLASİĞİ; KEŞKEK

Merhaba;
Mübarek Ramazan ayıda geldi çattı.
Oruç tutanların ibadetleri kabul olsun. Allahım daim bu günlere çıkarsın.
Teyzemde bir yemek geleneği vardır.Örneğin, Ramazanın ilk günü mutlaka keşkek yapar. Bayramın ilk günü but yemeği ve güveci yapar. :)
Keşkeği uzun zaman önceleri yemişliğim var ama hiç kendim yapmadım. Bölgeden bölgeye değiştiğini gördüm. Ege bölgesinde buğday uzun uzun dövülerek pişirilir, dana eti veya tavuk etiyle birlikte yapılırmış. Salçasız ve sadece üzerine pul biberli tereyağ dökülürmüş.Özellikle düğünlerin baş yemeği..
Bizde yani en azından teyzemde yediğim salçalı ve baharatlı.
Geçen gün Kıvanç'ta "anne keşkek yapmıyorsun,nasıl bir şey?yapsana "dediğinde ; tarif alıp yapmanın zamanı gelmiş dedim. Umduğunu buldu mu diye sorarsanız; Bir kaşık aldı,"hıımm güzelmiş anne" dedi. :) beğendi :) Bu vesile ile ben de özlediğim bir yemeği yapıp yemiş oldum.Özlemişim, gerçekten..
Şimdi şöyle yapıyoruz;

 MALZEMELER
  • 1 kase dövme ( aşurelik buğday)
  • yarım kase haşlanmış nohut ( ben koymadım)
  • 1 adet kuru soğan,
  • 200 gr kuşbaşı et
  • Tereyağı-zeytinyağı
  • Domates salçası-biber salçası
  • Tuz-karabiber
Zamanınız varsa bir gün önceden buğdayı ıslatın.Ve haşlayın.
( Ben bir anda karar verdiğim için düdüklü de ıslatmadan pişirdim.Uzun sürdü tabii:)  )
Bu arada eti pişirin.Ben genelde bir taşım haşlıyorum eti. Tencereye eti koyun biraz haşlayın. Suyu varsa bir kaseye tekrar kullanmak için ayırın.
Tereyağ ve zeytinyağını ilave edilip biraz kavurun. Küp küp doğranmış kurusoğanı ekleyin. Soğanlar hafif yumuşayınca 1 yemek kaşığı silme domates salçası ve az biber salçasını ilave edin. Biraz da öyle kavurun ve ayırdığınız et suyu ile üzerini tamamlayacak kadar sıcak su ekleyin,tuzu ve karabiberi de ilave edin. Etin iyice pişmesini bekleyin..
Buğdayınız tam haşlandıktan sonra nohutla beraber etlerinizin üzerine ilave edin.Bir taşım pişirin.
Servis sırasında bol karabiber de serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.



16 Haziran 2015

8.İZMİR YEMEK BLOG YAZARLARI ETKİNLİĞİ


Mayıs ayının son günü yine bizler; İzmir yemek blog yazarları toplandık.


Bu sefer İzmir'in en yüksek ikiz binası FOLKART TOWERS in alt kısmındaki DODICI XII Özsüt'deydik.
Çok sevimli bir mekanda arkadaşlarımla yeniden buluşmak çok keyifliydi.Özleşmiştik. :)
Toplantıyı düzenleyen arkadaşlarım;
 Sevgili Sibel      Lezzetdansı
 Sevgili Gökçe   GünlüğümGökçe
 Sevgili Ümran    Umrandurudanikramlar                     
 Sevgili Saniye    Pastadiyarı
 Sevgili  Ebru      Ebrulilenefistatlar
 Sevgili Dilek       Rüya gibi mutfak
öncelikle emeğinize sağlık...

 Sponsor firmalarımızın yetkilileri ile birlikte.


  

Yine çok güzel hediyelerle karşılandık..Güleryüzlü , enerjileri yüksek arkadaşlarımız yine çekiliş düzenlemişler ve hediyelerimizin belirlenmesi için minik kovalar içinde şekerlemelere sayılar yerleştirmişler. Çok güzellerdi.
 Benim 13 numara idi. ;) İsabetli bir rakam oldu.




 Masamız dolu doluydu. Her şey nefisti.



Mis gibi kokulu taşlar hediye edildi, Sevgili Sibel AŞIK'a çok teşekkür ederim.
Yine sponsor firmalar nefis tatlar sundular bize.Örneğin Hamarat Çiftlik . Peynir, süt, yumurta gibi tüm ürünleri hem doğal ortamda hemde bir telefon uzağınızda. :)



 Kalecik Un


 Oriflame

 Fruitflowers



 By Trileçe








 13 numaralı minik kovamın içinden kocaman iki güzel hediye çıktı :) Biri basaltplates sunum tabağı ki, benim için oldukça orjınal bir hediye idi.




 ve LUMINY den 2 haftalık zumba dersi..Sporu çok sevmeme rağmen katılamadım :(





 
 Günün anlam ve önemine parmak basmazsak yani çerçeve ile fotoğraf çektirmezsek olmaz..!!!





Çok güzel bir günü beraber hoşça vakit geçirdik. Komitedeki arkadaşlarıma tek tek çok teşekkür ederim. Yanımızda olan diğer sponsor firmalara da desteklerinden dolayı teşekkür ederim.Bizileri bir araya getiren buna aracı olan tüm arkadaşlar sağ olun.. var olun.

 Bir daha ki toplantımızı düzenlemek üzere 9. komite üyesi arkadaşlarım;
Öznur    Lezzetsenfonisi
Nurşen   mavidemlik
Hülya  Toroğlu Dedeoğlu  
Safiye  ikramlık.blogspot
Hülya   kurabiyecim
Sevilay lokumpilavi
sizlere kolaylıklar diliyorum.
 Resimlerinden yararlandığım arkadaşlarım
Günlüğüm gökçe
Egeden tarifler
Fatoşcatadlar
çok teşekkür ederim.
Sevgiler.

 7. İzmir Blog Yazarları Etkinliği için  T I K







15 Haziran 2015

Tamek Armudun Suyunu Çıkarttı!



Türkiye’de bir ilk! Sevilen içecek markası Tamek, ürünlerine yepyeni bir çeşit daha kattı: Tamek Armut Meyveli İçecek.

Tamek Armut Meyveli İçecek gün içinde canınız keyifli bir atıştırmalık istediğinde içebileceğiniz güzel bir alternatif. İçtiğinizde gerçek armut yemişsiniz hissi uyandırıyor ve serinletiyor.


Yeni ürünleriyle  tüketicisini şaşırtmayı seven Tamek, armuda hak ettiği değeri vererek eğlenceli bir reklam filmi ile karşımıza çıkıyor. Filmde, armutların meyve suyu olma hikayesi mizahi bir dille anlatılıyor.


Şimdi artık Armut da Tamek’se koy sepete!






Bir boomads advertorial içeriğidir.