show

01 Ağustos 2013

BUT

Afilli bir adı yok ! Tarifini vereceğim yemeğin adı BUT. Kuzu budundan ya da koldan yapılan bir et yemeği.
Bazı yörelerde tandır diye adlandırılıyor. Sanırım benim bu tarifim tandırdan bir az farklı.
Annemin yemek davetlerinde sıkça yaptığı et yemeğidir. Bizim güneydoğu tarafında et fazlaca sevildiğinden baş tacı yemeklerimizden oluveriyor.:) Siz de özellikle et yemeklerini seviyorsanız oldukça kolay bu yemeği deneyin derim.
Tarifi ise şöyle;

MALZEMELER:

  • 1 adet kuzu Budu ( kolda olur )
  • 4-5 diş sarımsak
  • Karabiber ( tane karabiber de kullanabilirsiniz)
  • Tereyağı
  • Yeteri kadar Tuz
  • Yeteri kadar Su

Butu yıkadıktan sonra rast gele yerlerine derin çizikler atıp içine sarımsak ve karabiber koyun. Mümkün olduğunca derin kesin ki, içine yerleştirdiğiniz sarımsak ve karabiber kızartma sırasında çıkmasın. Butun arkalı önlü on yerine yakın kısmına bu işlemi uygulayın.


Büyükçe bir tencerede budu arkalı önlü önce yağsız olarak kızartın. 2-3 defa çevirmeniz yeterli olacaktır. 
Budun, tencerenize sığmayacağını düşünüyorsanız kasaptan kemik yerlerinde kırmasını isteyin.Tencereye yerleştirme ve kızartma esnasında size kolaylık sağlayacaktır.Ben çelik tencerede pişiriyorum. Sonra ki pişirme aşamasında kısık ateş kullandığım için daha iyi pişiyor.
Ön kızartmadan sonra tereyağını da koyup arkalı önlü iyice kızartın. Bu arada tereyağın çok yanmamasına dikkat edin. Önemli olan etin üzerindeki yağ tabakasının kızarmış olması. 
Eti kızarttıktan sonra üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyip,altını kısarak yavaş yavaş pişmeye bırakın.Suyu eksildiğinde ekleme yapabilirsiniz. Pişmeye yakın tuzunu atın. Zamanınız varsa ocağınızın en küçük bölümüne alıp et lime lime oluncaya kadar pişirin. Bu da yaklaşık olarak 2 -2,5 saatinizi alır.
Suyu da oldukça lezzetli oluyor. Suyu ile birlikte geniş bir servis tabağına alın. İsterseniz yanına suyundan bulgur ya da pirinç pilavı da yapabilirsiniz.
Bu kadar uzun pişirmeye zamanım yok derseniz. Kızartma işleminden sonra düdüklü tencereye de alıp suyunun da ekledikten sonra pişirebilirsiniz.



Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Görüntü dayanılır gibi değil. Pişirme yöntemide çok güzel. Notumu aldım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. mmm,,lokumm gibii pişmişş..
    ellerinize sağğlık.
    sevgiler...

    YanıtlaSil