show

14 Mart 2012

TANE SUMAK

Tane sumak bizim dolmalarımızın vazgeçilmezidir. Yani dolma yapmayı düşünüyorsak ilk iş olarak sumağı hazırlarız.Hem de bol bol kullanırız.Ekşidir.Taneleri iri,rengi kırmız,mor arasında değişiklik gösterir.Faydaları yok mu,tabii ki her bitki gibi onunda var...Büyüklerimiz ishalin kesilmesinde ve özellikle boğaz ve diş ağrılarında gargara yapılarak  kullanırlardı.

Kısa bir bilgi notu :)

SUMAK;Antepfıstığıgiller familyasından; kışın yaprak döken veya her mevsimde yeşil kalan bir ağaçcıktır. Meyvesi mercimeğe benzer. 150 kadar türü vardır. Birçoğu zehirlidir. Yurdumuzda derici sumağı ve boyacı sumağı doğal olarak yetişir. Kokulu sumağın tentür halindeki şekli idrar tutamama hastalığında faydalıdır. Sumağın Faydaları
  • İshali keser.
  • Ateş düşürücüdür.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Fazlası kabızlık yapar.
  • Mikrop öldürücüdür.
  • Ekşi tadıyla iştah açıcı bir baharattır.
  • İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır.
  • Sumak süper antioksidan gücüne sahiptir.
  • Tane Sumak, demlenip suyu içilirse zehirlenmelerde faydalıdır.
  • Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır.
  • Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır.
  •  
  • Sumak Nasıl Kullanılır? Çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile kaynatılarak içilmek süretiyle ya da gargara olarak kullanılır. Gargara yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu içilirse zehirlenmelerde faydası görülür.
    Yüksek tansiyonu olanlara tavsiye edilmez.

    NOT: Resim bana ait .Ama bilgi notu için TIK.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder