show

08 Nisan 2013

KENGER ...KIZARTMASI


Kenger!..Kök bitkisidir,dikenlidir.Sakız bitkisi olarak bilinse de bizde yemeği yapılarak  tüketilir..Diyarbakır' da bu mevsimler çıkar ve o kadar kısa sürede tükenir ki, yakalayabilirseniz şanslısınız. Çeşitli şekillerde yemekleri yapılır. Annem geldiğinde haşlayıp dondurucuya attığı kengerlerden getirmişti.Bunları temizlemekte eziyet olsa da yemek çok güzel!Biz annemle kızartmasını yapmıştık.
Kızartması ; Haşlanıp fazla suyu sıkılır, Sonra una ve yumurtaya bulanıp sıvı yağda kızartılır.            İstenirse üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.




KISA BİLGİ :

 
Kenger, yüksek yerlerde ,dağların sarp kayalık bölgelerinde kendiliğinden yetişen dikenli,şifalı bir bitkidir.kurak iklimi sever.bu bitkiden çoğumuzun bildiği anadolunun çok özel doğal ürünü olan kenger (dağ) sakızı elde edilir.Bilinen bileşimi mastix (sakız ) dır.
 Kengerin bir dönemin uygarlıklarının sütun başlıklarını süsleyen, akantus denilen dikenli yapraklarla akraba olduğu da söylenir. Az gelişmiş bir enginar sayılabilir.
Bol dikenli kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmını çaprazlamasına bıçakla kesilir ve üzerini temiz bir taşla kapatılır.kesme işlemi ustalık gerektirir.Bitkiden akan beyaz renkli sütü donduktan sonra da, bol su ile yıkanır ve elde edilen bu sakız çıkartılır.

Bir kenger bitkisinden üç defa sakız yapılabiliyor.Sabahtan gövdesi kesilerek sütü akıtılan bitkinin akşam sakızı toplanabiliyor.

Özellikleri-Faydaları

En önemli özelliği katkısız ,doğal bir ürün olmasıdır.Piyasada bulunan diğer sakızlarda katkı maddesi olduğu için vücuda faydası yoktur.Kenger sakızını yumuşatmak sabır ister.En erken 1 haftadan önce pek yumuşamaz.
İnsan sağlığı için bugüne kadar tespit edilmiş ,bilinen hiçbir zararı yoktur.bunun aksine çeşitli hastalıkların giderilmesi için faydalıdır.Doğal ilaç olarak bilinir.Tespit edilen faydaları şunlardır :
Çürük dişin üstüne kenger sakızı konulup ısıtılan demirin sakızın üzerinde gezdirilmesi suretiyle dişağrısı giderici
Patlayan kulak zarının düzelmesi,
Safra kesesinden taş düşürme,
Kalp damarlarının gevşemesi,
Dişetlerini kuvvetlendirici,
Orta kulak iltihaplanması,
Mide ağrısı ve şişkinliği,
Aperatif / iştah açıcı,
Dişleri temizleyici,
Çene gevşemesi,
Hazımsızlık ,
Tansiyon,
Yüz felci,
Şeker,
KENGER SAKIZI

BİLGİ KAYNAGI : DARENDE BELEDİYESİ

7 yorum:

  1. Hiç yemediğim ve denemediğim bir bitki.. Ama bulursam mutlaka deneyeceğim.. Ellerine sağlık Şenizcim.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık Şeniz'ciğim,her bölgede ne değişik otlar,lezzetler var değil mi ? Cumartesi günü Balçova pazarında satıldığını gördüm ama hem çok sayıda ot çeşidi,hem de enginar aldığımdan kenger almadım.Satan çocukta doğu'dan getiriyoruz dedi ama nasıl piştiğini de bilmiyordum.Keşke geçen hafta yayınlasaydın tarifini,neyse bir daha rastlarsam senin tarifinle deneyeyim.Bu arada çok da tazeydiler zor bulunuyorsa haber vereyim diye düşündüm.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. hmm değişik ilk kez duyuyorum ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Oyacığım, bulabilirsen dene derim.:) Sağol canım.
    Nergiz Mevsimi ; İzmir de hiç görmedim canım.Bak sana denk gelmiş.:) Annem geldiğinde getirir,bu sefer eşim getirmişti,temizleyip hemen buzluğa attım.Etli ekşili yemeğini de yaparlar bizde.Teşekkürler canım.
    Cafe portakal;bölgelere göre değişik otlar oluyor.Bloglarda güzel bir aracı oluyor değil mi?
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Kengeri duymuştum,ilk defa görüyorum ve tarifiyle birlikte çok iyi bir post olmuş.Enazından kengerin nasıl birşey olduğunu gördüm şimdi.Tadını daha çok hangi sebzeye benzetiyorsun.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Beni çocukluğuma götürdü bu kenger daha o zamanlar binalar az bahçeli evler çoktu aralarda dolaşır kenger toplar ve elimize çorap giyer ayıklar çiğ yerdik ,şimdilerde nerede o günler elinize sağlık ama çok güzel olmuş canım

    YanıtlaSil
  7. Renkli dünyam, çok belirgin,keskin bir tadı yok.Acı yada ekşi gibi..kızartma haliyle, hafif balık tadı veriyor,ne kadar temizlense de ince dikenleri kalıyor o da kılçık gibi...:))
    Kardelen Sezgin, doğru söylüyorsunuz! Binalar yayıldıkça doğa da bize küsüyor galiba..Tatlı bir anı olarak kalıyor bunlarda bize :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil