Yaz bittiyor artık,Sonbaharın en güzel aylarındayız.O sıcak, yattığımız kalktığımız yeri beğenmediğimiz zamanlar bitti artık.Havalar soğumaya başladı.Kapılar, pencereler kapandı.Günler kısalmaya geceler uzamaya. Bence senelerin en güzel zamanları ilkbahar ve sonbahar ayları.
Mevsimler gelip geçsede yaz sebzelerini kış mevsiminde bile tezgahlara görmek artık mümkün.Ama ne derece sağlıklı,orası tartışılır. Her sebze mevsiminde tüketilmelidir.
Patlıcan Dizmesi (Düzmesi ),Diyarbakır'da sıkça yapılan bir yemektir. Farklı şekillerde yapılır.Not kısmında anlatmaya çalıştım.Bana en kolay ve hafif bu şekilde geliyor. :)
PATLICAN DİZMESİ
- 1 kilo patlıcan (Çok kalın olmasın )
- Yarım kilo orta yağlı kıyma
- 1 adet kurusoğan
- 4 adet domates
- 2 adet sivri biber, kırmızı biber ( isteğe bağlı )
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber,tuz,
- İsteğe bağlı domates salçası.
- Sıvı yağ
- Önce patılcanları alacalı soyup tuzlu suda biraz bekletin ki acısı çıksın.(gerçi eskiden çok acı patlıcan olurdu)
- Kıymayı geniş bir kabın içine alın.Kuru soğanı yemeklik doğayıp kıymalara ekleyin.Yarım demet maydanozu ince ince kıyıp onuda koyun.Karabiber ve tuzu da ekledikten sonra iyice yoğurun.Bir köşede beklesin.
- Patlıcanları suda çıkarıp hafif sıkın.Patlıcanların ucundan başlayarak bıçakla eşit aralıkla kesikler atın, dikkat edin ayrılmasın. Fotoğraftaki gibi olacak :)
- Tepsiye halka halka doğradığınız domatesi gelişi güzel yerleştirin.
- Patlıcanların kesik attığınız yerlerine ( biraz derin olsun kesikler ) kıymadan sıkıştırarak koyun.Sıra ile tüm patlıcanları aynı şekilde hazırlayın.Eğer patlıcanların uzunsa ikiye bölüp o şeklide hazırlayabilirsiniz.
- Patlıcanları tepsiye güzelce yerleştirin.Biraz sıkıştırabilirsinizde,piştikten sonra zaten küçülecekler.
- En üste domates ve biberi iri iri doğradıktan sonra gelişi güzel yerleştirin. ( Bir domates ayırın )
- Sıvı yağa kaşık ucuyla domates salçası (isterseniz),rendelenmiş domates ve karabiber koyup 1-2 dakika kadar kavurun.Üzerine 1-1,5 su bardağı sıcak su ekleyip.Bir taşım kaynatın.Tuzunu da ekledikten sonra tepsideki patlıcan dizmelerinin üzerine dökün. Suyu az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.
- Tepsinin üzerine folyo örtüp 1 saat kadar 200C deki fırında sonra folyoyu çıkarıp yarım saat kadar da üstü açık şekilde pişirin.
- Kıyma köfte gibi hazırlanır.Patlıcanların arasına kıyma yerleştirdikten sonra sıvı yağda arkalı önlü kızartılır.Tepsiye öyle dizilir.
- Bir de patlıcanlar halka halka doğranıp,kızartılır.Kıyma aynı şekilde hazırlanır.Tepsiye bir patlıcan-bir kıyma şeklinde dizilerek o şekilde fırınlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder