Domatesin bollaştığı ve güzelleştiği yaz mevsiminde sıkça yaptığım güveç yemeğinden bahsetmek ve ailece çok sevdiğimiz bu yemek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Baştacı yemeklerimizden diyebilirim. Oldukça basit, evimizde bolca bulunan sebzelerden yapabileceğiniz bir yemek...Gelelim tarifine;
MALZEMELER:
- 2-3 kilo domates
- 2 Adet patlıcan
- Yarım kilo parça et ( kemikli olması gerekiyor )
- 1 baş sarımsak ( Azaltabilirsiniz )
- 5 adet acı sivri biber
- Tereyağı
- 1 yemek kaşığı isot
- Tuz.
- Severseniz kuyruk yağı
Öncelikle toprak güvencin alt kısmına yıkanmış etleri dizin ve tuzlayın. Kuşbaşı ette kullanabilirsiniz ama bu yemeğin özelliği kemikli etten olması.
Domateslerin kabuklarını soyun.Doğrayın. Küçük parçalara ayırmanız gerek yok.
Patlıcanları dörde bölüp, büyük parçalar olmayacak şekilde doğrayın.
Biberlerin tohumlarını ayıklayıp doğrayın.
Sarımsaklar soyup,büyük diş olanları ortadan ikiye ayırın.
Şimdi sıra geldi bunları güvece dizmeye..
Önce domateslerin bir kısmını koyun,sonra patlıcan,biber,sarımsak.İsterseniz kuyruk yağını da ufak parçalar halinde doğrayıp bir kısmını araya koyabilirsiniz.Sonra tekrar domates,patlıcan,biber ve sarımsağı koyup en üste yağını bırakın. İsotu ise gelişi güzel serpiştirin.Kalan kuyruk yağını da üzerine koyun. 250 C fırında arada karıştırarak pişirin. Çok sulu bir yemek olmuyor,domates zaten suyunu saldığı için su eklemenize gerek yok! Bu yemek etin yağsız kısmı ile pek güzel olmuyor,yani yağlı kısım tercihiniz olmalı .Etin pişmemesi gibi bir durum yok, aksine lime lime oluyor :)
Önce domateslerin bir kısmını koyun,sonra patlıcan,biber,sarımsak.İsterseniz kuyruk yağını da ufak parçalar halinde doğrayıp bir kısmını araya koyabilirsiniz.Sonra tekrar domates,patlıcan,biber ve sarımsağı koyup en üste yağını bırakın. İsotu ise gelişi güzel serpiştirin.Kalan kuyruk yağını da üzerine koyun. 250 C fırında arada karıştırarak pişirin. Çok sulu bir yemek olmuyor,domates zaten suyunu saldığı için su eklemenize gerek yok! Bu yemek etin yağsız kısmı ile pek güzel olmuyor,yani yağlı kısım tercihiniz olmalı .Etin pişmemesi gibi bir durum yok, aksine lime lime oluyor :)
Toprak güveciniz yoksa borcamda ya da derin bir tepside de yapabilirsiniz. Yanına pirinç pilavı iyi gider.
Ya da hiç bir şey yapmayın sıcacık pide ekmeğinizi bandıra bandıra yiyin :)
Ya da hiç bir şey yapmayın sıcacık pide ekmeğinizi bandıra bandıra yiyin :)
AFİYETLE..:)