Hürriyet

17 Haziran 2010

KATIKLI DOLMA ( YALANCI DOLMA )


Bir diğer adı Yalancı Dolma...

Farklı şekil ve tadlarda yapılan çok hafif bir yemek. Hem çok faydalı olan kabağı bolca tüketmek , hemde sıcak günlerde yoğurtlu hafif yemek olması nedeniyle sıkça yaptığım ve çocuklarında beğenerek yedikleri bir yemektir.


Yaklaşık 1 kilo Kabak
200 gr Orta yağlı kıyma
2-3 Çay bardağı kadar ince (kısırlık) bulgur
1 kuru soğan
Bir yemek kaşığı kurutulmuş nane
Bir yemek kaşığı kurutulmuş reyhan
Biraz toz kırmızı biber
Tuz
Az karabiber ( Kaşığın Ucuyla )
Yoğurt
2 diş sarımsak
Pul biber
Sıvıyağ

Önce kabakların üzeri kazınır.Yaklaşık 2 parmak kalınlığında kesilir.İçleri oyulur ( Çok ince oyulmaması gerekir).Temizce yıkanır.
Kuru soğan ince ince doğranır.Kıyma,Bulgur,kuru soğan, nane,reyhan,tuz,karabiber,toz kırmızı biber yoğurma kabına alınır. Arada su ile ıslatılarak iyice yoğurulur.Kıyma ile bulgur birbirini tutacak şekilde olacak.

Oyulmuş kabakların içine doldurulur. Çok doldurmayın pişince bulgur şiştiği için taşmalar oluyor.Tencerenin en alt kısmına kabaktan çıkan iç kısımları koyun. Sıra ile tencereye dizin.

Eğer kıymalı içten kalırsa resimdeki gibi yapıp en üste koyabilirsiniz. En üste bir tabak kapatıp, üstüne tuz döktükten sonra 1 su bardağı kadar kaynamış su ekleyin,önce bir taşım kaysın, sonra altını kısarak 15-20 dk pişirin.










3-4 kaşık yoğurt derin bir kaseye alınır.Sarımsak ezilerek içine konulur.Biraz tuz eklenir ,karıştırılır. Ayrıca bir tavaya sıvıyağ konur ısıtılır biraz pul biber konur altı kapatılır. Pişen dolmalar bir tabağa alınır, hazırlanan sarımsaklı yoğurt üzerine dökülür.Son olarak kızdırılmış pul biberle sıvıyağ dökülür Servis yapılır.
Sıcak yenilir.

Afiyet olsun....












2 yorum:

  1. Harika denedim çok güzel oldu misafirlerime yaptım onlarda bayıldı değişik tarflerinizi bekliyoruz ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Afiyet olsun.. Beğenmenize sevindim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil