show

04 Nisan 2013

KURU BÖRÜLCELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

Bu çorbayı bir deneyin, pişman olmayacaksınız. Kuru börülce....Yeşil mercimek... daha ne olsun :)
Bazen tek başına bile yeterli oluyor. ;)
Gelelim tarifineee...
MALZEMELER :

  • 1 su bardağı kuru börülce ( haşlanmış)
  • 1 kase yeşil mercimek
  • Zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası ( pul biber de kullanabilirsiniz)
  • Karabiber, kimyon,tuz
  • 1 yemek kaşığı erik ekşisi ( isteğe bağlı )
Kuru börülceyi hafif diri kalacak şekilde haşlayın.
Bir tencereye zeytinyağı (sıvı yağı) koyun, Kuru soğanları yemeklik doğrayıp ekleyin,hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra salçaları ekleyin.2-3 su bardağı kadar su ekleyin.Bir taşım kaynatın. Yeşil mercimekleri  yıkadıktan sonra ekleyin. Mercimeklerin üzerini bir parmak geçecek şekilde sıcak su koyun.Mercimeklerin pişmesine yakın haşlanmış kuru börülceleride ekleyin. Tuzu,karabiberi ve kimyonu ekledikten sonra pişmeye bırakın.Altını kapatmaya yakın erik ekşisinden ekleyin.
AFİYET OLSUN.


NOT : Erik ekşisi, genelde Malatya'da kullanılır.Bir çeşit erik cinsinden yapılır. Annem her sene küçük bir kavanoz gönderir. Çorba tarzı ekşili yemeklerde ve yaprak köftesinde kullanılır. İsteğe bağlı olarak bunu yerine limon ya da limon tuzu da kullanılabilir.
 


3 yorum:

  1. Merhaba,
    Ellerinize sağlık nefis görünüyor. Bana da beklerim. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. Şeniz hanımcığım,

    Bu değerli Anadolu tariflerimizi canlandırmanız pek güzel,
    Rahmetli Recai beyciğim ve Mahdumumuz Adnan pek severlerdi,
    Gözlerinizden öperim çocuğum.

    İfakat Aydıner

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler..Selda'nın mutfak defteri.
    İfakat hanım; teşekkürler ilginize ..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil