Diyarbakır'a gittiğimizde sağolsun eşimin ablaları, bize bu konuda ziyafet çekiyorlar.Tabii ustaların ellerinden yemek daha bir keyifff..
Eşim et yemeklerini çok sevdiğinden,artık kendim yapayım dedim.En çokta unutulmasın istiyorum.
Gelelim benim yaptığım KABURGA DOLMASI nın tarifinee..
MALZEMELER :
Kuzu kaburgası
İç Pilav İçin :
- 100 gr kuşbaşı et ya da kıyma (bazen de kuzu cigeri de kullanılır)
- 1,5 çay bardağı pirinç (benim kaburgam küçüktü o yüzden pirinç oranı size az gelebilir.Daha büyük kaburga için pirinç ve et miktarını çoğaltabilirsiniz)
- Yenibahar,karabiber,tuz
- Kuş üzümü,çam fıstığı,badem(tuzsuz,kabukları soyulmuş)
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı ucu ile domates salçası
- Tereyağı ( ya da sıvı yağ)
- Yarım su bardağı sıcak su
Öncelikle kaburgayı resimde görüldüğü gibi kasaba açtırın.Ki içini doldurabilesiniz. Dikkatli olun, çünkü kenarlar yırtılırsa ya da çok incelirse içini doldurup pişirdiğinizde patlayabilir.O yüzden elinizde kaburga arasını yavaş yavaş elinizle esnetip açın.Temizce içini dışını yıkan.Yenibaharı göz kararı avucunuza alıp,kaburganın içini iyice sıvayın.bir kenarda bekletin.
Bu arada iç pilavını hazırlayın
Kuşbaşı et ya da ciğer kullanacaksanız; sote gibi küçük parçalar halinde doğrayın.Tavaya etleri koyun su ekleyerek pişirin. (Kıyma kullanacaksanız direk kavurma işlemine geçebilirsiniz.) Etler yumuşadıktan sonra,yarım yemek kaşığı kadar tereyeğını koyun, çam fıstığı ve pirinci ekleyerek biraz daha kavurun.(Pirinç tanelensin).Kuş üzümü ve soyulmuş ortadan ikiye bölünmüş bademleri tuzu da ekledikten sonra,Yarım bardak sıcak suyuda ilave edip tavanın kapağını kapatın.Suyunu çektikten sonra yenibaharı, karabiberi ve doğranmış maydanozu ekleyip dinlendirin.
Kaburganın içine pilavı kaşık kaşık koyarak,etrafına iyice yayarak doldurun. İğne iplikle açık olan ağız kısmını dikin. Güzel dikiş olmasına gerek yok.Yeter ki pişerken ayrılıp dökülmesin! Açık yer bırakmamak gerek.
Kaburganın üzerini sıvamak için; Bir kaseye az domates salçasın karabiberi ve yeni baharı koyup karıştırın.Baharatları çay kaşığı ucuyla azar bırakın. Sonra kaburganın heryanını bununla sıvayın. Salça az diyorum,kızartılırken yanıyor çünkü. İsterseniz arttırabilirsiniz de.
Geniş bir tencereye bir yemek kaşığı kadar tereyağını koyun ve kaburgayı arkalı önlü çevirerek kızartın. Ocağın ateşi çok harlı olmasın...Yavaş yavaş arada çevirerek kızartın.
Kaburganın üzerini az geçecek kadar sıcak su ve tuzunu ilave edip yavaş yavaş pişmeye bırakın.Arada su ilavesi yapmanız gerekebilir.Kontrolü elden bırakmayın. Etin cinsine göre pişmesi süresi değişebiliyor.Ama asgari 2 saat kadar süresi var.
Kaburganız piştikten sonra dikkatlice geniş bir servis tabağına alın.ipleri çıkarıp parçalayarak servis yapın.
İç pilavınız artarsa eğer, eksik eklediğiniz sıcak su oranını tamamlayıp,tekrar pişirip servis edebilirsiniz.
BULGUR PİLAVI
Biz yanına Kaburga suyundan bulgur pilavı yaparız ki enfes olur tadı. Olmazsa olmazıdır.
- 1 kase şehriyeli ya da normal pilavlık bulgur.
- tereyağı ( normal ölçünüzden az kullanın )
- 3 kase kaburganın suyu.
Yanında bol yeşillikli bir salata çok iyi gider.
AFİYET OLSUN.
Offff. Ellerine sağlık. Eşim de çok sever. Ama benim cesaretim yok yapmak için. Çok güzel anlatmışsın. Bakalım deneyeyim bende.. Afiyetler olsun Şenizcim.. Sevgiler..
YanıtlaSilTşkler Oyacığım.Sen yaparsın.
SilSevgilerimle
Beni aşar.Ellerine sağlık Şeniz'cim.
YanıtlaSil:)) Petek senin elinden bir şey kurtulmaz..Sen de yaparsın :)
Silbende yılbaşı için bu tarifi arıyordum ,elalemin sitelerine bakıyorum birde,bak nerden çıktı....burcu..
YanıtlaSilyaaa hiç bakmıyorsun bu tarafa Burcuuu :)
Sil