show

08 Mart 2012

KURU PATLICAN-BİBER DOLMASI

Merhaba
Yaz aylarında annemde bir telaş başlar..Aman kışa hazırlık yapalım,kaç kilo patlıcan,biber kurutalım? Bana ayrı abimlere ayrı sorar..Bir panik hali...Kendi elleriyle hazırlar,kurutur Anneciğim...Gerek yok,daha geçen senekiler duruyor dememize rağmen bu sene taze (!) olsun :))) der...Allahım sağlıklı, uzun ömürler versin sana Annem... Biz de ellerinden çıkmış, Diyarbakır' ın kavurucu sıcağın da kurutulmuş patlıcan,biberden dolmalarınızı (kızartmalarımızı) ,domates, fasulye kurutmalarımız yiyelim.(yedirelim) :)
Her zaman elimin altında hazır bulunan kuru dolmalarım arkadaş toplantılarımda ve hafta sonunda yaptığım bir çeşittir...Gelelim tarifimeeee..

  • 2 ip Patlıcan-2 ip Biber kurusu
  • 1 -1,5 kase dolusu pirinç
  • 200 gr orta yağlı kıyma ( Aslı bıçak kıyması ile yapılır )
  • 1 kase tane sumak
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı dolusu Domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı Biber salçası
  •  Kimyon, pul biber, tuz, karabiber, toz sumak
  • Sıvı yağ ya da tereyağı
  • 1 adet domates ( orta boy)
  • 1-2 adet sivri biber
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  •  1-2 diş saırımsak ( isteğe bağlı)

Önce bir tencere su koyup kaynatın. Kuru biber ve patlıcanları koyup 10 dk kadar haşlayın.Çok ezilmesin,arada kontrol edin!Bir süzgece alın soğuk sudan geçirip bekletin.
Tane sumakı küçük bir tencereye koyun üzerine bir tutam tuz ekleyip,üzerini geçene kadar su koyup,kaynatın.1-2 taşım kaynadıktan sonra ekşisini bırakır, (rengi mora yakın olur ) altını kapatın.
Bu arada iç malzemesini hazırlayın;
Geniş bir yoğurma kabına kıymayı,yıkanmış pirinci koyun.Kuru soğanları yemeklik doğradığınızdan biraz daha küçük doğrayın,ekleyin.
Maydanozların yapraklarını ayıklayıp,doğrayıp, onu da ekleyin.(saplarını atmayın ! )
Domatesin kabuklarını soyup,ufak ufak doğrayın; sivri biberlerin tohumlarını ayıklayıp onları da ufak ufak doğrayın, iç harcın içine ekleyin.
Sarımsakları soyup,rendeleyin ve harca ekleyin.
Doğranacak malzemeler bittikten sonra şimdi de baharatlara sıra geldi....:)
Baharatlara ölçü veremiyorum,ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Salçaları ekleyin.Sıvı yağı da koyduktan sonra Kaynattığımız sumak suyundan 1 su bardağı kadar ekleyin.Eğer ekşi sevmiyorsanız fazla bırakmayın.
Bunları bir güzel karıştırın.(Ben dolmayı kırmız renkte yani bol salçalı ve ekşili severim.)
Tüm malzemeler iyice karışacak.
İplerde olan kuru patlıcan ve biberleri iplerden ayıklayın.Tencerenin altına doğradığımız maydanoz saplarını dizin. Patlıcanların ve biberlerin içi fazla olmamak kaydıyla doldurulur , pişme esnasında pirinç şişeceği için taşmalar oluyor,o yüzden kapatma payı diyorum ben bırakmak lazım.:))

Kuruları doldurup tencereye düzenli halde dizdikten sonra bir tabak kapatın varsa elinizde ağır yapacak mazleme (bizim o aralarda dolma taşı vardır o bırakılır ya da bir kapak)  bırakın .Üzerine çok az tuz gezdirin.2-2,5 bardak kadar sıcak su ve 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ gezdirip kapağını kapatın. İlk kaynamadan sonra altı kısılır,daha küçük bir ocak gözüne alınır.1 saat kadar kısık ateşte piştikten sonra ayırdığımız sumak suyundan yarım su bardağı kadar ekleyin.

Pişip pişmediğini kontrol ederek yarım saat kadar böyle piştikten sonra altını kapatın.
İçinde suyu fazla gibi geliyorsa, dikkatlice başka bir kaseye süzülür.Bu Dolmanın suyunu genelde sofraya getiririz. 
Afiyet OLSUNN..


2 yorum:

  1. Ellerine sağlık arkadaşım bende nisan ayındaki günümde istiyorum ama bakalım kısmet artıkın;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım...Arkadaş toplantılarında bereketli oluyor...

      Sil