show

29 Mayıs 2013

DEHUDİYET ( Sulu Köfte )

Benim mutfak biraz karışık....Yani mutfak kültürü olarak :)
Dehudiyet, kayınvalidemin yaptığı Mardin yemeklerinden.Annem de bize hep İzmir köfte diye söylerdi.Adlar değişik olsa da temelde aynı hepsi :)...Kıymalı sulu köfte aslında.Kayınvalidem eskiden kıyma ile değilde dövülmüş et ile yaptıklarını söylemişti.
Geçelim tarife :)

MALZEMELER:
  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 1 çay bardağı kadar pirinç
  • Tuz,Karabiber,Pulbiber
  • 2 yemek kaşığı Tereyağı
  • 2-3 su bardağı kadar sıcak su
  • 1 Yemek kaşığı ucuyla domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı ucuyla biber salçası 
  • 1 Yemek kaşığı ucuyla un
Öncelikle pirinci normal suyun içinde yarım saat kadar bekletin.Nişastasını salıp hafif şişince havanda dövün. Kırık pirinçler halinde olacak.Çok ezmeninize gerek yok.
Geniş bir kabın içine kıymayı dövülmüş pirinci,tuz,karabiber ve pul biberi ekleyerek iyice yoğurun.


 Sonra elinizle çok büyük olmayan parçalar alıp ceviz büyüklüğünde yaklaşık,elinizle yuvarlayın.Köfteleri koyacağınız kabın altına önce elinizle un serpiştirin.(Çok olmasın! ) sonra taneleri koyun. Hepsi bittikten sonra Köfteleri koyduğunuz kabı şöyle bir sallayın ki un hepsine bulaşsın.

Tencereye tereyağı koyup,domates ve biber salçasını ekleyip bir iki çevirdikten sonra unu da ekleyip 2-3 su bardağı kadar sıcak suyu koyup bir taşım kaynatın.
Sonra köfteleri ekleyip tuzunu da attıktan sonra pişmeye bırakın.Su eksildiği zaman ekleyebilirsiniz.

NOT: Miktarları istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.Salça sevmenize bağlı olarak oranı çoğaltabilirsiniz. Annem bir patates ekleyip öyle yapıyor. Eşim anneden nasıl görmüşse öyle istediği için, ben de böyle yapıyorum :))



Sofranızdan bereket eksik olmasın.
Afiyet olsun


4 yorum:

  1. Bu Gaziantep menüsü sanırım güzel olmuş eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gaziantep'te de yapılıyor mu bilmiyorum ama D.Bakır ve Mardin'de yapıldığını biliyorum. :) Güneydoğu etkisi ..olabilir

      Sil
  2. Ama bak.. işte bizde beyaz olur mesela bu, yoğurtla falan terbiyelenir. Böyle salçalı olanı çok farklı ve nefis bir lezzette oluyor Şenizcim.. Ve biliyorum ki güneydoğu ve doğuda çok tercih ediliyor. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Serapcığım,Bizim yemeklerimiz salçasız olmaz!! :) Tşkler
      Sevgilerimle

      Sil