İzmir denince aklınıza gelen üç şey nedir? Biri denizi,diğeri kordonu,diğeri boyoz. Bilenler boyozun albenisi karşısında yenik düşerler. Öyle ki bir oturuşta 6-7 yiyeni bilirim. :)Yanına da haşlanmış yumurta.... Çok merak ettiğim İzmir boyozunun nedir ne değildir kısmını bir kaç bilgi ile geçelim,sonra tarifine geçelim.
Boyoz; 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir.Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur.Geniş Bilgi için TIK.
Mis gibi Mayıs ayının ilk pazarında büyük bir heyecanla Boyoz yapımını öğrenmek üzere İzmir Yemek Blogu Yazarları olarak ÇİĞLİ BACA CAFE'ye davet edildik. Bu etkinliği hazırlayan Tepekule Catering ve BACA CAFE reklam yönetmeni Sevgili Derya İZGİŞ'e teşekkür ederim. Sadece Boyoz yapımı değil Sakızlı Dondurma yapımını da öğrendik.
Öylesine temiz ve düzenli bir Cafe mutfağı görmedim.Etrafımızda bulunan ustalarda oldukça sabırlıydı.Sorduğumuz her sorunun cevabını detaylı olarak anlattılar.Onlara da çok teşekkürler.
Gelelim misss gibi boyoz tarifine;yanına haşlanmış yumurta almayı unutmayın :)
MALZEMELER
- 1 kg lık böreklik un
- 520 ml su ( oda sıcaklığında)
- 25 gr tuz
- 100 ml zeytinyağı
Boyoz ustamız Selim ERGİŞ' e teşekkürler.
Özellikle fırından yeni çıkmış Boyoz resmi için sevgili Egeden tarifler blog yazarı arkadaşımız Müberra ya teşekkürler.
Şenizcim çok güzel anlatmışsın, başka etkinliklerde görüşmek dileğiyle sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkürler,İnşallah :)
SilSevgilerimle
Şeniz'cim çok güzel bir etkinlikti çok güzel bir paylaşım olmuş sevgiler.
YanıtlaSilÖyle gerçekten,çok güzel bir etkinlik oldu.Tekrarlarında görüşmek üzere..
SilSevgilerimle
Şenizcim,
YanıtlaSilÖzellikle videoya bayıldım, çok da güzel anlatmışsın. Gelemediğime daha da çok üzüldüm.
Sevgilerimle...
Teşekkürler Elvancığım.Keşke gelebilseydin.
SilBoyozu çok seviyor ve öğrenmek istiyordum,böyle güzel bir etkinlikte öğrenmek daha da güzel oldu.Çok güzel bilgiler verip anlatmışsın.Yeni etkinliklerde görüşmek üzere,sevgiler.
YanıtlaSilKesinlikle aynı fikirdeyim. İnşallah.teşekkürler :)
SilŞeniz'ciğim ellerine,kalemine sağlık çok güzel anlatmışsın. Kızım tam bir boyoz delisi.Evde yapsak başarılı olur muyuz acaba? Sevgiler...
YanıtlaSilşöyleeee...hamuru savuracak geniiişşş bir mutfağın ve genişşş bir tezgahın varsa neden olmasın:) Elimizden bir şey kurtulmaz.yaparız..
SilSevgiler.
Gece gece canım çekti. Bu saatte açık boyozcu varmıdır?
YanıtlaSilSabah mesaiye gelirken sıcak sıcak alırsın artık :)
SilSevgili Şeniz etkinlik yazın mübalağasız harika olmuş. Kendi adıma söylemem gerekirse çok beğendim kalemine sağlık..
YanıtlaSilTşkler Nilgün hanım. Sağolun.
SilŞenizcim ellerine,emeğine sağlık öpüyorum ;)
YanıtlaSilTeşekkürler Nigarcığım.
SilRica ederiz efenim ne demek :) Pek güzel anlatmışsınız darısı başıma :)
YanıtlaSil