Birincisi, 6-8 Haziran 2014 tarihinde Alaçatı' da Uluslararası Kaybolan Lezzetler Festivali yapılmış.Daha çok ilkbahar ve yaz yemeklerinin tadımı yapılmış.Kaybolan Lezzetler avına çıkılmış ....
Her zaman, ister yemekler de olsun, ister yaşamımızın içinde olsun geleneklerimizin kaybolup gitmesine üzülürüm. Bu nedenle, oldukça isabetli bulduğum bu festivali düzenleyenlere minnet duygularımı belirtmek isterim.
İkincisi, 11-12 Ekim 2014 tarihleri arasında yapıldı. Bu tarihler arasında ise sonbahar -kış mevsimi yemeklerin tadımı için çok güzel bir programla Seferihisar ve Alaçatı'da tadımlar yaptık.Benim için oldukça değişik bir deneyim oldu.
12 Ekim 2014 tarihinde Seferihisar Belediyesi ile Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi organizasyonu ile öncelikle Seferihisar Can YÜCEL Tohum Merkezini ziyaret ettik.
Burası;2011 yılında kurulmuş."Yerel tohumlar Mirasımızdır" sloganı ile devam eden bir merkez.Yarımada Tohum Takas Şenlikleri ile köylülerden sandıkta kalan tohumların takası sağlanmış,GDO lu ürünlerin çokça olduğu bu zamanda yerel tohumların hayatımızdaki önemi birkez daha vurgulanmış..Merhum şair Can YÜCEL'in son arzusu olan bu merkez kurulup Can Yücel Tohum Merkezi adını almış.
https://www.facebook.com/CanYucelTohumMerkezi/timeline
Fındık Domates tohumlarını hediye olarak verdiler :)
Mandalinalar yine organik..yeşil olduklarına bakmayın tadları nefis.
Etkinliğimiz süresince Gökçen ADAR bizimle birlikte idi.
Genel bahçe düzeni..
Toplanan zeytinlerin çizilmesi için güzel bir icat :) Üstten zeytini koyup bastırdığında alltan çizilmiş olarak çıkıyor..
Pazar girişi;
Tamamıyla ev yapımı reçeller,likorler,zeytinyağları
Hepimizin ilgisini çeken Damla Sakızlı Sütlü Tarhana
Ve işte...Börekler,tatlılar,sarmaların bulunduğu tezgahlardan bir tanesi...Enfes görünüyor değil mi?
Pazarın daha güzelliklerini sindirememişken, Zeytindalı Restuarantta tadımlarımıza başladık.
Öncelikle Peynirler;
ve Koruk suyu; Çok sevdim.
Sırada tatlı tarhana Çorbası;Ben çok beğendim. Süt ile yapılıyormuş.
Tatlı Tarhana Pişi ve Armola; pişi hepimize biraz sert geldi. Alışkın olduğumuz pişide farklıydı
Çalkama, Açıkçası otlarla ve altındaki hamur ile börek tadını her daim sevenler için güzel olabilir..
Sinkonta; bu değişikti. Balkabağıyla yapılıyormuş,acı biberle beraber pişiriliyormuş. Güzeldi.Beğendim.
Ve en son olarak Mandalinalı Cheesecake
Zeytindalı Restauranta bizi ağırlayıp bu güzellikleri ikram ettikleri için teşekkür ederiz.
https://www.facebook.com/seferipazar
Sıgacıkta kısa bir gezi...
Kalesi
Evet yanlış görmediniz,kablolar... Kale içinde canlı müzik var :)
Sırada Alaçatı'daki Alaçati Fishing "Kaybolan Lezzetler" akşam yemeğinde..Antmare Otel Alaçatı Turnuvası Vodafon Red Parti kapsamında Kaybolan Lezzetler şefleri Balık ve deniz ürünleri mönüleri ve nefis salatalarla ziyafet çektiler..
Telefonumdan çektiğim resimler silindiğinden ,Fotoğrafların bir kısmında yardımlarını esirgemeyen sevgili Blogger arkadaşlarım İzmirdenlezzetler (Oya GENÇ) ve Fatoşcatadlar (Fatma DAMYAN) a teşekkür ederim.
Bizi etkinlikten haberdar eden ve toparlayan Sevgili Oya' ya ayrica çok teşekkürler.
Sevgiler
Gönülden destekliyorum tohumlarımız kaybolmakta ve gelecek nesillere malesef bir şey kalmamakta çok güzel etkinliğinizi kutluyorum
YanıtlaSil