show

22 Nisan 2013

KABURGA DOLMASI

Bizim yöresel yemeğimizdir Kaburga Dolması.Ama ne kadar yapabiliyorum, orası tartışılır işte. Kaburgayı bütün olarak almak gerekli. Bir de kuzu olmalı!.Bir de yapacak zamanın olmalı. Çalışan bir anne olduğum için uğraştırışı yemeklere çok zaman ayıramıyorum.
Diyarbakır'a gittiğimizde sağolsun eşimin ablaları, bize bu konuda ziyafet çekiyorlar.Tabii ustaların ellerinden yemek daha bir keyifff..
Eşim et yemeklerini çok sevdiğinden,artık kendim yapayım dedim.En çokta unutulmasın istiyorum.
Gelelim benim yaptığım KABURGA DOLMASI nın tarifinee..

 
MALZEMELER  :
Kuzu kaburgası

İç Pilav İçin :
  • 100 gr kuşbaşı et ya da kıyma (bazen de kuzu cigeri de kullanılır)
  • 1,5 çay bardağı pirinç (benim kaburgam küçüktü o yüzden pirinç oranı size az gelebilir.Daha büyük kaburga için pirinç ve et miktarını çoğaltabilirsiniz)
  • Yenibahar,karabiber,tuz
  • Kuş üzümü,çam fıstığı,badem(tuzsuz,kabukları soyulmuş)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı ucu ile domates salçası
  • Tereyağı ( ya da sıvı yağ)
  •  Yarım su bardağı sıcak su
Öncelikle kaburgayı resimde görüldüğü gibi kasaba açtırın.Ki içini doldurabilesiniz. Dikkatli olun, çünkü kenarlar yırtılırsa ya da çok incelirse içini doldurup pişirdiğinizde patlayabilir.O yüzden elinizde kaburga arasını yavaş yavaş elinizle esnetip açın.Temizce içini dışını yıkan.Yenibaharı göz kararı avucunuza alıp,kaburganın içini iyice sıvayın.bir kenarda bekletin.
Bu arada iç pilavını  hazırlayın
Kuşbaşı et ya da ciğer kullanacaksanız; sote gibi küçük parçalar halinde doğrayın.Tavaya etleri koyun  su ekleyerek pişirin. (Kıyma kullanacaksanız direk kavurma işlemine geçebilirsiniz.) Etler yumuşadıktan sonra,yarım yemek kaşığı kadar tereyeğını koyun, çam fıstığı ve pirinci ekleyerek biraz daha kavurun.(Pirinç tanelensin).Kuş üzümü ve soyulmuş ortadan ikiye bölünmüş bademleri tuzu  da ekledikten sonra,Yarım bardak sıcak suyuda ilave edip tavanın kapağını kapatın.Suyunu çektikten sonra yenibaharı, karabiberi ve doğranmış maydanozu ekleyip dinlendirin.
Kaburganın içine pilavı kaşık kaşık koyarak,etrafına iyice yayarak doldurun. İğne iplikle açık olan ağız kısmını dikin. Güzel dikiş olmasına gerek yok.Yeter ki pişerken ayrılıp dökülmesin! Açık yer bırakmamak gerek.
Kaburganın üzerini sıvamak için; Bir kaseye az domates salçasın karabiberi ve yeni baharı koyup karıştırın.Baharatları çay kaşığı ucuyla azar bırakın. Sonra kaburganın heryanını bununla sıvayın. Salça az diyorum,kızartılırken yanıyor çünkü. İsterseniz arttırabilirsiniz de.
Geniş bir tencereye bir yemek kaşığı kadar tereyağını koyun ve kaburgayı arkalı önlü çevirerek kızartın. Ocağın ateşi çok harlı olmasın...Yavaş yavaş arada çevirerek kızartın.
Kaburganın üzerini az geçecek kadar sıcak su ve tuzunu ilave edip yavaş yavaş pişmeye bırakın.Arada su ilavesi yapmanız gerekebilir.Kontrolü elden bırakmayın. Etin cinsine göre pişmesi süresi değişebiliyor.Ama asgari 2 saat kadar süresi var.
Kaburganız piştikten sonra dikkatlice geniş bir servis tabağına alın.ipleri çıkarıp parçalayarak servis yapın.
İç pilavınız artarsa eğer, eksik eklediğiniz sıcak su oranını tamamlayıp,tekrar pişirip servis edebilirsiniz.

















BULGUR PİLAVI

Biz yanına Kaburga suyundan bulgur pilavı yaparız ki enfes olur tadı. Olmazsa olmazıdır.
  • 1 kase şehriyeli ya da normal pilavlık bulgur.
  • tereyağı ( normal ölçünüzden az kullanın )
  • 3 kase kaburganın suyu.
Pilav tenceresine tereyağını koyun.Pilavlık bulguru da ekleyin bir iki kere çevirin Sonra kaburga suyunu ilave edin.Suyun tadına bakmadan tuz ilave etmeyin.Suyunu çekip,dinlenince Kaburga ile birlikte servis edin.

Yanında bol yeşillikli bir salata  çok iyi gider.

AFİYET OLSUN.

6 yorum:

  1. Offff. Ellerine sağlık. Eşim de çok sever. Ama benim cesaretim yok yapmak için. Çok güzel anlatmışsın. Bakalım deneyeyim bende.. Afiyetler olsun Şenizcim.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tşkler Oyacığım.Sen yaparsın.
      Sevgilerimle

      Sil
  2. Beni aşar.Ellerine sağlık Şeniz'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Petek senin elinden bir şey kurtulmaz..Sen de yaparsın :)

      Sil
  3. bende yılbaşı için bu tarifi arıyordum ,elalemin sitelerine bakıyorum birde,bak nerden çıktı....burcu..

    YanıtlaSil