show

17 Mayıs 2013

İZMİR'İN BOYOZLARI :)

İzmir denince aklınıza  gelen üç şey nedir? Biri denizi,diğeri kordonu,diğeri boyoz. Bilenler boyozun albenisi karşısında yenik düşerler. Öyle ki bir oturuşta 6-7 yiyeni bilirim. :)Yanına da haşlanmış yumurta.... Çok merak ettiğim İzmir boyozunun nedir ne değildir kısmını bir kaç bilgi ile geçelim,sonra tarifine geçelim.
Boyoz; 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir.Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur.Geniş Bilgi için TIK.
Mis gibi Mayıs ayının ilk pazarında büyük bir heyecanla Boyoz yapımını öğrenmek üzere İzmir Yemek Blogu Yazarları olarak  ÇİĞLİ BACA CAFE'ye davet edildik. Bu etkinliği hazırlayan Tepekule Catering ve BACA CAFE reklam yönetmeni Sevgili Derya İZGİŞ'e teşekkür ederim. Sadece Boyoz yapımı değil Sakızlı Dondurma yapımını da öğrendik.
Öylesine temiz ve düzenli bir Cafe mutfağı görmedim.Etrafımızda bulunan ustalarda oldukça sabırlıydı.Sorduğumuz her sorunun cevabını detaylı olarak anlattılar.Onlara da çok teşekkürler.


Gelelim misss gibi boyoz tarifine;yanına haşlanmış yumurta almayı unutmayın :)

MALZEMELER
  • 1 kg lık böreklik un
  • 520 ml su ( oda sıcaklığında)
  • 25 gr tuz
  • 100 ml zeytinyağı 
Un,su,tuz,zeytinyağını karıştırın.Hamur halinde 15-20 dk dinlendirin. Hamurları 300 gr halinde bezelere ayırın.Üzerini ayçiçekyağı ile yağlayın.Tabak kadar büyüklükte açıp iki bezeyi üst üste koyarken aralarına 80 gr bitkisel yağla yağlayıp bir süre daha dinlendirin. Tezgahınız olabildiğince zeytinyağı ile yağlayın.İki bezeyi elinizle ve merdane yardımı ile açın.Videoda ustamızın çevirdiği şekilde de hamuru açmaya çalışın,incecik bir hamur elde edeceksiniz. Sonra kenarlarını uç uca gelecek şekilde  katlayın.Bu arada aralarına elinizle zeytinyağı serpiştirin. Kare biçimi verdikten sonra ister sade,ister ıspanaklı,ister tahinli ( tahin ve pudra şekeri ile karıştırılır ) rulo halinde sarıp bir kenarda 30dk bekletin. Sonra elinizle ucundan koparıp avcunuza parmaklarınızla bastırarak şekil verin. Tepside de 10-15 dk kadar beklettikten sonra tekrar tepsideki boyozları elinizle bastırarak son şeklini verdikten sonra 180 C de 30-35 dakika kadar pişirin

 
Boyoz ustamız Selim ERGİŞ' e teşekkürler.

 AFİYET OLSUN.
Özellikle fırından yeni çıkmış Boyoz resmi için sevgili Egeden tarifler blog yazarı arkadaşımız Müberra ya teşekkürler.

17 yorum:

  1. Şenizcim çok güzel anlatmışsın, başka etkinliklerde görüşmek dileğiyle sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Şeniz'cim çok güzel bir etkinlikti çok güzel bir paylaşım olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten,çok güzel bir etkinlik oldu.Tekrarlarında görüşmek üzere..
      Sevgilerimle

      Sil
  3. Şenizcim,
    Özellikle videoya bayıldım, çok da güzel anlatmışsın. Gelemediğime daha da çok üzüldüm.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elvancığım.Keşke gelebilseydin.

      Sil
  4. Boyozu çok seviyor ve öğrenmek istiyordum,böyle güzel bir etkinlikte öğrenmek daha da güzel oldu.Çok güzel bilgiler verip anlatmışsın.Yeni etkinliklerde görüşmek üzere,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle aynı fikirdeyim. İnşallah.teşekkürler :)

      Sil
  5. Şeniz'ciğim ellerine,kalemine sağlık çok güzel anlatmışsın. Kızım tam bir boyoz delisi.Evde yapsak başarılı olur muyuz acaba? Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şöyleeee...hamuru savuracak geniiişşş bir mutfağın ve genişşş bir tezgahın varsa neden olmasın:) Elimizden bir şey kurtulmaz.yaparız..
      Sevgiler.

      Sil
  6. Gece gece canım çekti. Bu saatte açık boyozcu varmıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah mesaiye gelirken sıcak sıcak alırsın artık :)

      Sil
  7. Sevgili Şeniz etkinlik yazın mübalağasız harika olmuş. Kendi adıma söylemem gerekirse çok beğendim kalemine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Şenizcim ellerine,emeğine sağlık öpüyorum ;)

    YanıtlaSil
  9. Rica ederiz efenim ne demek :) Pek güzel anlatmışsınız darısı başıma :)

    YanıtlaSil