Kur'an-ı Kerimde değer verilen dört aydan biridir.Aşure günü de Muharrem ayının 10. gününe rastlıyor.
Bu gün de 03 Kasım 2014 ve Aşure Günü..Allahü teala birçok duaları Aşure günü kabul etmiş. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.
Bolluk ve bereketin evinizden eksilmemesini diliyorum.
İçinde bol malzeme ve bereket olan aşureyi yapmak çok zor gelirdi bana..Çok sevmemizden dolayı çabucak öğrendim. Ve Muharrem ayına denk gelsin gelmesin yapmaya başladım. Sandığınız kadar zor değil,inanın :)
Yapanın ellerine sağlık, yiyene Afiyet olsun diyerek tarifine geçeyim.Allah kabul etsin.
Bakın ben nasıl yapıyorum ?
MALZEMELER
- 1 büyük kase haşlanmış buğday
- 1 su bardağı haşlanmış nohut,
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 2 su bardağı kadar iri dövülmüş fındık
- 2 su bardağı kuru kayısı ( doğranmış)
- 1 yemek kaşığından az karanfil (azaltabilirsiniz)
- 1 limon kabuğu minik doğranmış
- 1 dilim ufak doğranmış limon
- 1 portakal kabuğu minik doğranmış
- 1 -2 dilim minik doğranmış portakal
- Yarım elma kabukları ile minik doğranmış
- 3 su bardağı kadar toz şeker (azaltıp-arttırabilirsiniz)
- 2 su bardağı kadar Süt
- 1 pk vanilya
- 1 çimdik tuz
- 1-1,5 su bardağı dolusu çekirdeksiz kuru üzüm
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
Toz tarçın
Kuş üzümü
İri dövülmüş Ceviz, Badem (varsa kayısı çekirdeği )
Çam fıstığı
Doğranmış Kuru İncir
Nar tanesi, Susam
İsterseniz hindistan cevizi
Ayrı ayrı haşlayın. Buğday sulu olarak kalsın ki, diğer malzemeleri ekleyebilelim.Üzerine nohutu ve fasulyeyi ekleyin. Küçük küçük doğranmış kayısıları, karanfili (bütün halinde), bir çimdik tuzu,limon ve kabuğunu,portakal ve kabuğunu,doğranmış elmayı,kuru üzümü, toz zencefili ekleyin ve karıştıra karıştıra pişirin.
Fındıkları iri şekilde hatta ikiye bölünecek şekilde kırın.
Bunları da Aşurenin içine atın. Zaten kaynar halde; sık sık karıştırın. Malzemeler dibe çökmesin. Suyu az gelirse sıcak su ekleyin. Koyu olmasın. Sütü,vanilyayı ve toz şekerini de ekledikten sonra 5 dk kadar daha pişirip altını kapatın.Toz şekeri birden dökmeyin.Ağız tadınıza göre ayarlayın. Çubuk tarçını içinden almayı unutmayın!
Üzeri için;
Bir teflon tavaya cevizi, bademi,çam fıstığını,susamı koyup hafif renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine ağız tadına göre tarçını serpin. Altını kapatın.
Aşureyi kaselerine pay edin.
Üzerine doğranmış incirleri ,tarçınlı ceviz, fındık,bademi pay edin.kuş üzümünü serpiştirin ve nar taneleri ile süsleyin.
Sofralarınız bereketli olsun.
Ellerine sağlık.Allah kabul etsin..
YanıtlaSilAmin.Teşekkür ederim canım
SilAllah kabul etsin Şenizcim.. Çok lezzetli görünüyor.. Ellerine sağlık..:))
YanıtlaSilAmin Oyacığım,teşekkürler.Yiyen herkes çok beğendi :)
SilSevgiler