show

22 Haziran 2015

BİR YEMEK KLASİĞİ; KEŞKEK

Merhaba;
Mübarek Ramazan ayıda geldi çattı.
Oruç tutanların ibadetleri kabul olsun. Allahım daim bu günlere çıkarsın.
Teyzemde bir yemek geleneği vardır.Örneğin, Ramazanın ilk günü mutlaka keşkek yapar. Bayramın ilk günü but yemeği ve güveci yapar. :)
Keşkeği uzun zaman önceleri yemişliğim var ama hiç kendim yapmadım. Bölgeden bölgeye değiştiğini gördüm. Ege bölgesinde buğday uzun uzun dövülerek pişirilir, dana eti veya tavuk etiyle birlikte yapılırmış. Salçasız ve sadece üzerine pul biberli tereyağ dökülürmüş.Özellikle düğünlerin baş yemeği..
Bizde yani en azından teyzemde yediğim salçalı ve baharatlı.
Geçen gün Kıvanç'ta "anne keşkek yapmıyorsun,nasıl bir şey?yapsana "dediğinde ; tarif alıp yapmanın zamanı gelmiş dedim. Umduğunu buldu mu diye sorarsanız; Bir kaşık aldı,"hıımm güzelmiş anne" dedi. :) beğendi :) Bu vesile ile ben de özlediğim bir yemeği yapıp yemiş oldum.Özlemişim, gerçekten..
Şimdi şöyle yapıyoruz;

 MALZEMELER
  • 1 kase dövme ( aşurelik buğday)
  • yarım kase haşlanmış nohut ( ben koymadım)
  • 1 adet kuru soğan,
  • 200 gr kuşbaşı et
  • Tereyağı-zeytinyağı
  • Domates salçası-biber salçası
  • Tuz-karabiber
Zamanınız varsa bir gün önceden buğdayı ıslatın.Ve haşlayın.
( Ben bir anda karar verdiğim için düdüklü de ıslatmadan pişirdim.Uzun sürdü tabii:)  )
Bu arada eti pişirin.Ben genelde bir taşım haşlıyorum eti. Tencereye eti koyun biraz haşlayın. Suyu varsa bir kaseye tekrar kullanmak için ayırın.
Tereyağ ve zeytinyağını ilave edilip biraz kavurun. Küp küp doğranmış kurusoğanı ekleyin. Soğanlar hafif yumuşayınca 1 yemek kaşığı silme domates salçası ve az biber salçasını ilave edin. Biraz da öyle kavurun ve ayırdığınız et suyu ile üzerini tamamlayacak kadar sıcak su ekleyin,tuzu ve karabiberi de ilave edin. Etin iyice pişmesini bekleyin..
Buğdayınız tam haşlandıktan sonra nohutla beraber etlerinizin üzerine ilave edin.Bir taşım pişirin.
Servis sırasında bol karabiber de serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.



25 yorum:

  1. Çok severim ben keşkeği ama bizde nohut konmaz. Denizli'liyiz biz hiç denk gelmedim. Klasik düğün yemeği....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur. Gerçi bende hiç buranın keşkeğini yemedim.. Değişiyor,herkes kendine göre yorumluyor. :)
      Teşekkürler.
      Sevgiler

      Sil
  2. Çok severim ,her yörenin ufak tefek farklıları olsa da lezzet hep aynı ellerinize sağlık ,
    Hayırlı Ramazanlar...

    YanıtlaSil
  3. yanında turşuyla süpper olur. eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık, çok merak ettiğim ama henüz hiç yemediğim bir yemek..kendim yapmaya çalışıcam bu tarifle :)

    YanıtlaSil
  5. hiç yemedim be bunu buğday pek sevmiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. audrey dene mutlaka, terayağlı olsun ama ;)

      Sil
    2. Elit Stil in dediği gibi bir deneyin. Çok lezzetlidir.
      Sevgiler

      Sil
  6. süper bir lezzet

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık nefis görünüyor ben genelde tavuklu yapıyorum, epeydir yapmadığımı farkettim:)
    afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık,afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  9. Çok severim... Köy düğünlerinde rastlarsa yemişliğim var... kendim bir kere denedim ama pek başarılı olamadım sanırım bir daha denemek istemedim. Siz cesaret verdiniz denemeliyim galiba:))))
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bazen ikinci bir şans vermek gerekiyor :)
      Teşekkürler
      Sevgiler

      Sil
  10. Annem de nohutla yapar. Çok güzel olur.. Ellerinize sağlık.. Afiyetle tüketin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha yaptığımda bırakacağım ben de .Hazırda olmadığı için kullanamadım :)
      Teşekkür ederim.
      Sevgiler

      Sil
  11. ellerine sağlık canım ben de ılk defa bu sene yaptım ve şimdiye kadar neden yapmamışım dedim.Ellerine sağlık salçalısını da deneyim.

    YanıtlaSil
  12. Evet ya Özay. Niye düşünemedim ki diye hayıflanıyorsun,ama geç değil ..yapalım..Düğün dernek beklemeyelim :)
    Teşekkür ederim canım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil