show

13 Ocak 2015

TİRAMİSU

Mutlu günler..
Uzun zamandır güzel bir tiramisu tarifi arıyordum. Kedidili ya da hazır pandispanyadan yapmak istemiyordum.Tesadüfen Hayalimdeki Yemekler sayfasında gördüm. Hiç bir tereddüt yaşamadan denedim. Ben biraz aceleci davrandığım için keki doğru şekilde ikiye ayıramadım ama olsun yine de tadı çok güzel oldu :) orjinal tarifi için T I K


MALZEMELER;
KEKİ İÇİN
  •  4 adet yumurta (Oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 paket vanilya
KREMASI
  •  1 lt sut
  • 7 çorba kaşığı tepeleme  un
  • 1 su bardağı  toz şeker
  • 250 gr labne peyniri
  • 2 paket vanilya
  • 1 yumurtanın sarısı
ISLATMAK İÇİN
  • 2 tatlı kaşığı nescafe (sade)
  • 1,5 su bardağı su 
  • 4 tatlı kaşığı toz seker
ÜZERİNE
Kakao 


Kekini hazırlamak için; yumurtayı,tozşekeri köpük köpük oluncaya kadar çırpın.elenmiş un,kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekledikten sonra düşük devirde karıştırın. Büyük kare borcamın altını sıvı yağ ile hafif yağlayıp keki dökün ve 150C de yaklaşık 45-50 dk kadar kontrollü pişirin.
Bu arada kremayı hazırlayın.
süt,un,tozşekri,yumurta sarısını bir tencereye alıp,önce tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Sonra ocağın üzerine alıp pişirin. Fokurdayınca altını kapatıp vanilya ve labne peyniri ekleyip iyice karıştırın. Ben mikseri kullanıyorum karıştırmak için.
Keki ıslatmak için  geniş bir kaseye suyu, toz şekeri ve nescafeye koyup karıştırıp bekletin.
Keki fırından çıkardıktan sonra borcamdan çıkarın ortadan ikiye bölün.(işte benim acele ettiğim an) bir parçasını tekrar borcama yerleştirin.
Sonra ıslatmak için hazırladığımız sosu kekin heryerine dökün .Kremanın yarısını kekin üzerine döküp düzeltin. Kekin diğer yarını kremanın üzerine yerleştirin.Kalan sosla tekrar keki ıslatın.Kalan kremayı ya üzerine güzelce yayın.
Ben bir gece buzdolabında beklettim. Servis yapacağınız zaman üzerine bolca kakao serpiştirin.


 

 Afiyet olsun. 
Sevgiler. :)

12 Ocak 2015

HABBENESK

Merhabalar
Geçen gün okuldan  arkadaşım Fidan'la konuşurken, yaptığı çorbadan bahsetti. HABBENESK dedi.O ne ki, nasıl bir çorba derken; Diyarbakır'da yapılan , çok bilinen (!) ki ben bilmiyordum :) bir çorba olduğunu söyledi. Annemin yaptığını hatırlamıyordum. Anneme sordum , tabii ya dedi yapardım. Hiç hatırlamıyorum..Yaşlılık emareleri galiba :( Neyse tarifini aldım ve yaptım.
HABBE: tane demek,  NESK ise mercimek demekmiş.

İzmir şu an yağmurlu..Bu vitamin deposu çorba çok iyi gider.Acısı ve reyhanıyla nefis ötesi bir çorba oldu. Tavsiye olunur. :)


Dövülmemiş kabuklu mercimeğe ihtiyacımız olacak. Bu mercimek piştikçe ezilmiyor. Tane tane kalıyor.
Resimdeki gibi;
 Gelelim tarife;
MALZEMELER;
  •  1 kase mercimek ( kırmızı,kabuklu)
  • 1 çay bardağından az dövme (aşurelik buğday) ( haşlanmış)
  • 1 çay bardağından az nohut ( haşlanmış)
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru reyhan
  • tuz-karabiber-pul biber
  • 2-3 tane kuru acı biber (isteğe bağlı)
  • Tereyağı ve sıvıyağ ya da zeytinyağı
Öncelikle geniş bir tencereye yağı koyup yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyin. Soğanı kavurun,Üzerine salçayı ilave edin. bir iki çevirdikten sonra unu ekleyin. Devamlı karıştırın. Salça toplanmaya başlayacaktır. Üzerine kuru reyhanı döküp 1 litre kadar soğuk su ekleyip, kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra bu buğdayı,nohutu,mercimeği koyup, tuzunu pul biberini, kuru acıbiberi ekleyip mercimek taneleri pişene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.




Afiyet,Şifa olsun:)


NAR ŞERBETİ

Günaydın. Güzel haftalar
Facebookta Lezzet Beşlisi blog üyesi arkadaşlarım Nar Şerbeti yapımı ile ilgili bir etkinlik düzenlemişler.
Nar şerbetini kendi uyarlamamla yaptım.Konsantre olarak hazırladım. Bu etkinlik vesilesi ile iki arada bir derede hazırladığım şerbetimin tarifi için buyrun, bakalım beğenecek misiniz?



MALZEMELER
  • 4 adet tanelenmiş nar
  • 1 su bardağı Su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 kabuk tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 adet kırmızı elma
Bir tencereye tanelenmiş narları, suyu, toz şekeri,tarçını,karanfili, elmayı ( kabukları ile birlikte kalınca doğrayarak) ekle, ve biraz koyulaşıncaya kadar kaynat. Soğumasını bekleyin. Süzgeçe alın tarçını ve karanfilleri çıkarın. Kalanları elinizle hafifçe ezerek süzün.
Sürahiye alıp,ağız tadınıza göre sulandırıp soğuk için.





Afiyet ve şifa olsun.

06 Ocak 2015

PADİŞAH LOKUMU

Soğuk..çok soğuk İzmir gününden Merhaba.
Gelecek,geliyor derken geldi. Sabah hızlı hızlı olsa da öğlene yakın saatte yavaşladı ama hala varlığını sürdürüyor. Evet Kar yağıyor :) İzmir 'de olağan dışı bir olay ...:) İzmirliyi havalara uçuran bir durum :)
Bu güzel karlı kış gününde evde olanların hemen denemesini tavsiye edeceğim güzel bir sütlü tatlı tarifim var sırada..İş yerinde olanda eve gittiğinde yapsın artık.  :) Ağızlara layık Padişah Lokumu...Adı nereden gelmiş bilmiyorum ama tatı çok güzel..


MAZLEMELERİ
  • 4 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı dolusu Un
  • 1 paket bitter çikolata ( 80 gr lık)
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı ya da margarin
  • 1 paket vanilya
  • Hindistan Cevizi
Ayrıca;
  • 1 poşet kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt 
Öncelikle, Küçük bir tencereye süt,toz şeker,kakao,un alıp karıştıra karıştıra pişirilir. Altını kısıp çikoltayı,tereyağını ve vanilyayı ekleyip, eriyene kadar karıştırıp altını kapatın.
Büyük fırın tepsisine bolca her yanına gelecek şekilde hindistan cevizini dökün. Üzerine pişirdiğiniz muhallebiyi yavaşça döküp, her tarafına gelecek şekilde yayın. Çok kalın olmamasına dikkat edin. Tepsiyi buzdolabına koyup soğuyana kadar bekletin.Yaklaşık 25-30 dakika kadar.
Kremşantiyi soğuk sütle çırpın.Buzdolabında beklettiğiniz muhallebinin üzerine aynı şekilde her tarafına gelecek şekilde yayın. Tekrar buzdolabına koyup 15-20 dakika kadar bekletin.
Soğuduktan sonra; istediğiniz kalınlıkta dilimleyip rulo halinde sarın.
Ben tepsideki muhallebiyi uzunlamasına dörde böldüm. rulo yaparken enlemesine kestim. 
Benim yaptıklarım biraz büyük oldu. İlk yaptığınızda zorlanabilirsiniz sonrakilerde eliniz alışır,merak etmeyin.
 Üzerine bolca hindistan cevizi dökün.





Afiyet olsun. :)

05 Ocak 2015

SİRKELİ TUZLU KURABİYE


Güneşli ama soğuk İzmir  gününden Merhabalar.
Yeni bir haftaya güzel başlamak için tuzlu bir kurabiyeye ne dersiniz.? Benim gibi tatlısever birinin tuzlu ile başlaması çok entersan :)..
"Herşey çocuklar için" temasından yola çıkarak (!) kurabiye kalıpları ile yaptığım bu kurabiyeleri çok sevdim. Özellikle çocukların doğum günlerinde rahatlıkla yapılabilir.
Bildiğiniz klasik sirkeli tuzlu kurabiye.Tarifi ise şöyle;


 MALZEMELER;
  • 250 gr eritilmiş  tereyağı
  • 1 Türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 Türk Kahve Fincanı Sirke
  • 1 yumurta sarısı üzerine ( akı içine)
  • 1 paket Kabartma Tozu
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Üzerine;
Susam veya çörek otu

Geniş bir yoğurma kabına göz kararı un koyun ortasını açıp diğer malzemeleri ekleyip.yavaş yavaş birbirine yedirerek unu da kontrollü olarak ekleyin. yumuşak bir hamur olacak.
1 cm kalınlığında açın dilediğiniz  kalıplarla kesin. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp çörek otu ya da susam serpiştirip,200 C önceden ısıtılmış fırında pişirin.







Afiyet olsun.