Geçen gün okuldan arkadaşım Fidan'la konuşurken, yaptığı çorbadan bahsetti. HABBENESK dedi.O ne ki, nasıl bir çorba derken; Diyarbakır'da yapılan , çok bilinen (!) ki ben bilmiyordum :) bir çorba olduğunu söyledi. Annemin yaptığını hatırlamıyordum. Anneme sordum , tabii ya dedi yapardım. Hiç hatırlamıyorum..Yaşlılık emareleri galiba :( Neyse tarifini aldım ve yaptım.
HABBE: tane demek, NESK ise mercimek demekmiş.
İzmir şu an yağmurlu..Bu vitamin deposu çorba çok iyi gider.Acısı ve reyhanıyla nefis ötesi bir çorba oldu. Tavsiye olunur. :)
Dövülmemiş kabuklu mercimeğe ihtiyacımız olacak. Bu mercimek piştikçe ezilmiyor. Tane tane kalıyor.
Resimdeki gibi;
Gelelim tarife;
MALZEMELER;
- 1 kase mercimek ( kırmızı,kabuklu)
- 1 çay bardağından az dövme (aşurelik buğday) ( haşlanmış)
- 1 çay bardağından az nohut ( haşlanmış)
- 1 büyük kuru soğan
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı dolusu kuru reyhan
- tuz-karabiber-pul biber
- 2-3 tane kuru acı biber (isteğe bağlı)
- Tereyağı ve sıvıyağ ya da zeytinyağı
Kaynadıktan sonra bu buğdayı,nohutu,mercimeği koyup, tuzunu pul biberini, kuru acıbiberi ekleyip mercimek taneleri pişene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet,Şifa olsun:)
hımm çok lezzetli görünüyor :)
YanıtlaSilAynen öyle Ebrucum..Teşekkür ederim canım uğradığın için.
SilSevgiler
ben de diyarbakır a geldikten sonra öğrendim bu çorbayı... tam bir şifa çorbası komşum yapardı kulakları çınlasın Halime ablam... onun sayesinde doğu yemeklerinin çoğunu öğrendim... ellerinize sağlık bu da nefis görünüyor..
YanıtlaSilMemleketteyken pek dikkat edilmiyor yemeklere,uzak kalınca daha kıymetleniyor:) Ne güzel, her yörenin farklı ve nefis yemekleri var. Hepsinden öğrenmek lazım. :)
SilTeşekkür ederim
Sevgiler
Yöresel Yemekler e bayılırım. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAynen.. Teşekkür ederim.
SilSevgiler
bakliyatlı çorbaları çok severim, adını duymamıştım ama leziz görünüyor, sevgiler...
YanıtlaSilBende çok severim. Doyurucu oluyor,neredeyse bir öğün..
SilTeşekkürler.
Sevgiler
Şenizcim çok seviyorum böyle besleyici ve lezzetli çorbaları , ellerine sağlık , sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Tülaycığım.Sevgiler
Silof of hemen denenecek. böyle tok doyurucu çorbaları çok seviyorum:)))) ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilDeneyin lütfen..Teşekkürler
SilSevgiler
Tam kışlık bir çorba, yöresel tarifleri yaşatmak lazım.
YanıtlaSilEvet, aynı fikirdeyim. Büyüklerimizden bize öğretmeleri için ısrarlı olmalıyız ki; unutulmasın..
SilTeşekkür ederim.
Sevgiler
bugün bendede yeşil mercimek erişteli çorbası vardı. Ellerinize sağlık.. Anneler hep bilirler :))
YanıtlaSilO çorbaya da bayılırım, Zaman elverdikçe yapmaya çalışırım.Evet, hep bilirler: )
SilTeşekkür ederim.
Sevgiler,
Habbenesk çorbasını ilk kez blogunuzda duydum.İlk fırsatta deneyeceğim.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilhttp://www.sosyalmedyakafe.com/
Deneyim sonucunu beklerim. Teşekkürler
SilSevgiler
Nohutla nasılda besleyici olmuştur canim ellerine sağlık, şifa olsun. Sevgiler, güzel günler dilerim...
YanıtlaSilKesinlikle; Teşekkür ederim
SilSevgiler
Çok güzel görünüyor değişikte ellerinize sağlık denemek lazım
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilSevgiler
Ellerinize sağlık dul avrat çorbasına çok benzemiş..Sadece eriştesi yok bol limon sıkıp yerdim ben şimdi onu..:))))
YanıtlaSil:)) oohh miss gibi olur değil mi.. Teşekkür ederim.
SilSevgiler