show

28 Mayıs 2013

EVDE YOĞURT YAPIMI

Ev yoğurdunun tadı bir başka oluyor.Hepimiz zaman ve yaşam şartları itibarıyla aslında elimizin altında olan bir çok ürünü marketlerden karşılamak durumunda kalıyoruz. Ekmeğimizi fırından , yoğurdumuzu marketten, bazen akşam yemeğimizi bile market reyonlarından seçip alıyoruz. Şimdi, eskiden diye başlayıp uzayan bir liste sunmaya niyetim yok. Bir çoğumuz çalışıyoruz, ev- iş- çocuk koşturması derken belki kendimize bile doğru düzgün zaman ayıramıyoruz.
Bari en asgarisini yapalım diye düşünüyorum. En azından yoğurdumuzu, ekmeğimizi evde yapalım.
Geçen gün Televizyonda bir programa denk geldim. Bir Doktor konuk olmuştu. Evde yapacağımız gıdalar için makinalar almanıza gerek yok diyordu.Örneğin yoğurdunuzu, pastörize sütle yapacaksanız Cam kavanozlarda yapın diyordu.Tamam, ilk anda maya olarak hazır yoğurt kullanacağız ama sonrasında küçük bir kase olarak ayırdığımız yoğurdu maya olarak kullanabiliriz.Maalesef ki yediklerimiz artık sağlıklı değil!

Geçen gün  iş yerimdeki bir arkadaşım, yakınlardaki köyden süt getirdiklerinden bahsetti. Hemen ben de istiyorum dedim. Sağ olsunlar getirdiler. Bir kısmını yoğurt, bir kısmını da sütlaç yapmak için kullandım. Ama ne iyi etmişim :))) Sizlerle yoğurdu nasıl yaptığımı paylaşmak istiyorum .


Yoğurdu Nasıl Yaptım?

Öncelikle sütü kaynattım. Sonra ılıması için oda sıcaklığında beklettim.
Küçük parmak ucunu en kenara batırdım.Eğer (Annemin tabiri ile ) parmak ısırtacak kadar sıcak ise,çok sıcak ya da çok soğuk olmayacak! küçük bir kaseye iki yemek kaşığı kadar yoğurt koyup üzerine maya tutturacağımız sütten alıp karıştırdım.Yoğurdu mayalayacağım kabın içine kenardan dökerek alttan alttan bir defa karıştırdım ve mayalanması için üzerini örttüm.
Yaklaşık 4 saat sonra fazla kıpırdatmadan buzdolabına kaldırdım. 
En az 4 saat kadar buzdolabında bekletikten sonra tüketin.
Bana gelen süt fazlaydı ve buzdolabım da o kadar büyük değil .O yüzden iki bakır tencereye sütü koydum ve öyle mayaladım.



Afiyet ve sağlıkla...



2 yorum:

  1. ellerınıze sağlık bende yaptım gecen günlerde :D
    çokta güzel oldu :D

    bloğumda ckeılısm var beklerım :d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinde ellerinize sağlık.Afiyet olsun :)
      Teşekkürler

      Sil