show

12 Ocak 2015

HABBENESK

Merhabalar
Geçen gün okuldan  arkadaşım Fidan'la konuşurken, yaptığı çorbadan bahsetti. HABBENESK dedi.O ne ki, nasıl bir çorba derken; Diyarbakır'da yapılan , çok bilinen (!) ki ben bilmiyordum :) bir çorba olduğunu söyledi. Annemin yaptığını hatırlamıyordum. Anneme sordum , tabii ya dedi yapardım. Hiç hatırlamıyorum..Yaşlılık emareleri galiba :( Neyse tarifini aldım ve yaptım.
HABBE: tane demek,  NESK ise mercimek demekmiş.

İzmir şu an yağmurlu..Bu vitamin deposu çorba çok iyi gider.Acısı ve reyhanıyla nefis ötesi bir çorba oldu. Tavsiye olunur. :)


Dövülmemiş kabuklu mercimeğe ihtiyacımız olacak. Bu mercimek piştikçe ezilmiyor. Tane tane kalıyor.
Resimdeki gibi;
 Gelelim tarife;
MALZEMELER;
  •  1 kase mercimek ( kırmızı,kabuklu)
  • 1 çay bardağından az dövme (aşurelik buğday) ( haşlanmış)
  • 1 çay bardağından az nohut ( haşlanmış)
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru reyhan
  • tuz-karabiber-pul biber
  • 2-3 tane kuru acı biber (isteğe bağlı)
  • Tereyağı ve sıvıyağ ya da zeytinyağı
Öncelikle geniş bir tencereye yağı koyup yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyin. Soğanı kavurun,Üzerine salçayı ilave edin. bir iki çevirdikten sonra unu ekleyin. Devamlı karıştırın. Salça toplanmaya başlayacaktır. Üzerine kuru reyhanı döküp 1 litre kadar soğuk su ekleyip, kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra bu buğdayı,nohutu,mercimeği koyup, tuzunu pul biberini, kuru acıbiberi ekleyip mercimek taneleri pişene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.




Afiyet,Şifa olsun:)


24 yorum:

  1. hımm çok lezzetli görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Ebrucum..Teşekkür ederim canım uğradığın için.
      Sevgiler

      Sil
  2. ben de diyarbakır a geldikten sonra öğrendim bu çorbayı... tam bir şifa çorbası komşum yapardı kulakları çınlasın Halime ablam... onun sayesinde doğu yemeklerinin çoğunu öğrendim... ellerinize sağlık bu da nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memleketteyken pek dikkat edilmiyor yemeklere,uzak kalınca daha kıymetleniyor:) Ne güzel, her yörenin farklı ve nefis yemekleri var. Hepsinden öğrenmek lazım. :)
      Teşekkür ederim
      Sevgiler

      Sil
  3. Yöresel Yemekler e bayılırım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. bakliyatlı çorbaları çok severim, adını duymamıştım ama leziz görünüyor, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok severim. Doyurucu oluyor,neredeyse bir öğün..
      Teşekkürler.
      Sevgiler

      Sil
  5. Şenizcim çok seviyorum böyle besleyici ve lezzetli çorbaları , ellerine sağlık , sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. of of hemen denenecek. böyle tok doyurucu çorbaları çok seviyorum:)))) ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Tam kışlık bir çorba, yöresel tarifleri yaşatmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aynı fikirdeyim. Büyüklerimizden bize öğretmeleri için ısrarlı olmalıyız ki; unutulmasın..
      Teşekkür ederim.
      Sevgiler

      Sil
  8. bugün bendede yeşil mercimek erişteli çorbası vardı. Ellerinize sağlık.. Anneler hep bilirler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O çorbaya da bayılırım, Zaman elverdikçe yapmaya çalışırım.Evet, hep bilirler: )
      Teşekkür ederim.
      Sevgiler,

      Sil
  9. Habbenesk çorbasını ilk kez blogunuzda duydum.İlk fırsatta deneyeceğim.Ellerinize sağlık.
    http://www.sosyalmedyakafe.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyim sonucunu beklerim. Teşekkürler
      Sevgiler

      Sil
  10. Nohutla nasılda besleyici olmuştur canim ellerine sağlık, şifa olsun. Sevgiler, güzel günler dilerim...

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel görünüyor değişikte ellerinize sağlık denemek lazım

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık dul avrat çorbasına çok benzemiş..Sadece eriştesi yok bol limon sıkıp yerdim ben şimdi onu..:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) oohh miss gibi olur değil mi.. Teşekkür ederim.
      Sevgiler

      Sil