show

24 Mart 2015

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI

Merhabalar..
Bahar görünümlü kış mevsimi yaşıyoruz resmen.
Baharın gün güzünü görmesekte, artık pazarlarda mevsim sebzelerini görmek istiyoruz..Mesela Enginar!
Var olmasına var ama fiyatları hala pahalı...Artık üçe beşe bakmadan alıyoruz. Yeter ki şifa olsun.

Fırsatı bulduğunuz  zaman, bolca alıp tüketin, çok faydalı çoook. Yapraklarının kurutulup sonradan çay gibi içildiğini biliyor muydunuz? saplarının soyup haşladıktan sonra ,zeytinyağı ve limonla harmanlanıp salata yapıldığını, karaciğer dostu olduğunu ...

Enginardan bahsetmişken, geçen gün pazardan gördüğümde dolmasını yapmayı demiştim. Pazarcı da güzelce temizleyince yapması daha kolay oldu. Nasıl yaptığımı anlatayım hemencecik.





MALZEMELER
  • 8 adet Enginar
  • 1 su bardağı pirinç
  • Zeytinyağı
  • Kurusoğan
  • Çam fıstığı,kuş üzümü
  • Tuz, Karabiber, Tarçın
  • Taze sarımsak ( isterseniz)
  •  1 demet  Dereotu
  • Limon
 Enginarın sapları kesilmiş,alt yapraklarından bir dizi temizlenmiş,üst kısım yaprakları kısaltılmış, orta tüylü kısmı temizlenmiş olacak. Geniş su dolu bir kabın içine hepsini koyun.
Bu arada içini hazırlayın. Bir tavaya zeytinyağını koyun, yemeklik doğranmış kurusoğanı ekleyin, Çam fıstığını da ekleyin, hafif kavurun.
Pirinci yıkayın. Kurusoğanın üzerine ekleyin, pirinç tane tane oluncaya kadar kavurun. Üzerine bir bardak sıcak su koyun. Suyunu çekmesine yakın tuzunu, kuş üzümünü ekleyin. Suyunu çekince, karabiberi, tarçını minik doğranmış taze sarımsağı ekleyin ağzını kapatın.5 dk dinlendirin.
Enginarların yapraklarının arasını da yıkayıp pişireceğiniz tencereye yerleştirin. (Ben karnıyarık tenceresinde pişirdim.) Pişen içi, enginarın ortasından başlayarak iç yapraklarına gelişigüzel doldurun.
Tüm enginarları doldurduktan sonra bir kaseye 2-3 yk kaşığı kadar zeytinyağı, tuz, 2 su bardağı kadar su ekleyip, karıştırın. Ve enginarın arasına dökün, yine enginar aralarına limonun yarısını dilimleyip kapağını kapatın.


Kontrollü olarak pişirin. Servis sırasında bolca dereotunu serpiştirin.





Afiyet olsun.Şifa olsun

Enginarlı diğer tarifler için;
Enginar Pilavı
Garnitürlü Enginar Dolması
Zeytinyağlı Enginar
Enginar Salatası

48 yorum:

  1. Nefis görünüyor! Ben enginarı çok severim ama eşim malesef sevmiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ve eşim yiyoruz sadece..
      şifa niyetine yemek lazım aslında
      Teşekkürler.

      Sil
  2. çok güzel bir görüntü ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık enginarın en sevdiğim hali..

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    Ellerine emeğine sağlık Şenizcim. Enfes görünüyor. Size afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Seldacığım. öptüm:)
      Sevgiler

      Sil
  5. bu ne güzellik enfes görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Çiçek gibi ye beni diyor...Yiyelim o zaman...:)))

    YanıtlaSil
  7. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 19 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    Thank you for following my blog - it is greatly appreciated! :o)
    i followed your blog, please follow back
    ++++++++++++++++
    Merhaba bi'şey Chris!
    Bu bir "Spam" değil
    Ben "dizini uluslararası blogspot" konulu kayıt blogunuzu Publicize öneririz
    "Dizin" Dünyada 19 milyon ziyaret, 193 Ülke olduğunu! ve 18.000 'den fazla bloglar. Bize katılın Gel, kayıt ücretsizdir, sadece sen bizim blogu takip That sormak
    Ben Uluslararası Sözlük Blog kayıtlı olması düşünün Harika bloga sahip. Sizin Ülke Temsil Will
    Ardından Linki ziyaret Ve Nasıl blog Adı Lütfen
    Url blog
    Sizin Ülke Listesinde Eklenecek Nasıl oturumda Çalıştırma Ülke Of Yer
    Sağ tarafta, "yeşil liste", tüm ülkeler bulacak ve onları tıklarsanız, Bunları Ülke bloglar adlarını bulacak.
    Anlayışınız için registration.Thank sizi doğrulamak için blogumuzu takip Emir
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Mutlu Bloglama
    ****************
    Benim blog ardından için teşekkür ederiz - bu büyük ölçüde takdir! O)
    Ben blogunuza takip geri takip edin
    ++++++++++++++++

    YanıtlaSil
  8. Zeytinyağlı enginar dolmasını bizde çok severiz yapması zor olsa da ellerinize sağlık afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  9. bayıldım bir parçada aldım nefis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buyrun afiyet olsun :)
      Teşekkürler
      Sevgiler

      Sil
  10. Bu haliyle çok güzel bir yemek. Biz de çok rağbet görüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, :) Teşekkür ederim
      Sevgilerimle

      Sil
  11. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. Harika görünüyor ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
  13. Enginarı çok severim ama hiç böyle yapraklarıyla dolmasını yemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin, hatta yaprakları da kemirip, yeniyor, :) çok lezzetli :)
      Teşekkürler
      Sevgiler

      Sil
  14. ellerine sağlık şenizcim ben çanaklarını daha çok severim dolmasını senede bir kez yapıyorum afiyet olsun şifa olsun inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjgan hanımcım, ikisini de yapıyorum. Amin ..Allahım böyle nimetleri bize vermiş şifasıyla birlikte, yemek lazım.:)
      Teşekkür ederim

      Sil
  15. Şahane görünüyor. Bu hafta bende alacağım pazardan henüz Küçüklerin gelmiş. Taze ve Körper çiğ bile yenebilir. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'de de havalardan dolayı henüz pazarlarda bol bol bulunmuyor...Körpelerde lezzetli olur.Teşekkürler
      Sevgiler

      Sil
  16. Enginarın her şeyi çok güzel olur dolması ise harika ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  17. Ne kadar şık bir sunum olmuş. Enginarı çok tüketmeyen biri olarak, sırf şu görüntü için başlayabilirim :::))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de başlayın tadımlara :) Teşekkür ederim,sevgiler

      Sil
  18. elinize sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  19. dörtgözle enginarların pazarda çarşıda yerini almasını bekliyorum
    konserveleri sevmiyorum ancak arada nefsimi öldürmek için alıp pişiriyorum ama asla tazenin yerini tutmuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konserveyi bir kere zorunluluktan aldım, ama yok tazesi en güzeli :)
      Sevgiler

      Sil
  20. elinize sağlık, enginarı severek yeriz bizde.

    YanıtlaSil
  21. Enginarı pek sevmem ama çok leziz ve vitamin dolu görünüyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da çok yabancı bir sebze idi. Zamanla alıştım, sevdim. Teşekkürler
      Sevgiler

      Sil
  22. Evde enginar yenmiyor ama ben bu tarifi sırf arşivimde bulunması için yapacağım.Pirinçler neden mor görünüyor .Muhteşem bir görüntü olmuş.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Mor değil ama acaba resimden kaynaklı mı? Teşekkür ederim.
      Sevgiler

      Sil
  23. Çok güzel görünüyor.elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize sağlık,afiyetler olsun..

    YanıtlaSil