show

06 Şubat 2013

HEDİK ÇORBASI

Hedik çorbası, genelde çocukların ilk dişi çıktığı zamanlarda "diş buğdayı" ile birlikte yapılır. Haşlanmış buğday ve nohut karışık olarak şekerlemelerle ikram edildiği gibi anlatacağım şekilde çorbası yapılır.

Malzemeleri;
  • 1 kase buğday ( ben kabuklu buğday diyorum.Yani dövülmemiş )
  • yarım kase nohut ( haşlanmış )
  • Sıvıyağ ya da margarin
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı un
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Tuz, Kekik, pul biber
 Buğday,geniş bir tencerede haşlanacak Nohutta ayrı bir tencerede haşlanıp suyu süzüldükten sonra buğdayla beraber bir-iki taşım daha haşlanacak,suları dökülmeyecek sulu halde kalacak.Bakliyatların haşlandığından emin olduktan sonra ( buğday çiçek gibi açılır ve yumuşak olur.) kuru soğanı yemeklik doğrayın.
Sıvı yağı genişçe bir tavaya dökün,doğranmış kuru soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
Domates,biber salçasını ve unu ekleyip kavurmaya devam edin.
Haşlanan buğdayın suyundan yarım su bardağı kadar salçalı sosa ilave edip bir taşım kaynatın.
Sonra salçalı sosu olduğu gibi buğday ve nohutların üzerine döküp, özleşmesi için 5 dakika kadar pişirin.
Bu arada tuzunu  acı seviyorsanız pul biberini ve bolca kekik ekledikten sonra altını kapatıp sıcak sıcak servis yapın.Üzerine de bolca kekik ekleyin.

AFİYET OLSUN


2 yorum:

  1. Çok severim buğday çorbasını. Genelde yoğurtlu yaparım bunu da bir gün denerim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Evet, bende soğuk olarakta yoğurtlu yaparım.O zaman içine bolca kuru nane dökerim.Teşekkürler.:)

    YanıtlaSil