show

20 Ocak 2014

KEFİR.

Evde hiç kefir ürettiniz mi?
Marketten Kıvanç için arada alırım. Meyvelisine bayılır.Çok faydalı olduğunu bilememe rağmen bir türlü evde yapmaya yanaşmadım :(
Taa ki Pilatese beraber gittiğimiz Hürrem hanımın "ben de var mayası,getireyim" diyene kadar...Getirdi sağolsun...Yaptım. Bir defa ile kalmadı, birçok defa yineledim. Daha önce yapmadığıma çok pişmanım.:))
Kefir nedir, faydaları nedir şöyle kısa bir göz atalım. Sonra nasıl yaptığımı anlatayım.




KEFİR; Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya’ da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür. Kafkasyalılar kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır
 Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.
 Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan Mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan Proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , Mineral maddelerden kalsiyum ve Magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve Proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.
Kefir yoğurda ya da ayrana benzer. Zaten benzer şekilde mayalanır. Bekletildikçe tadı ekşir ve çok az olan Alkol oranı artar.
 En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür. Diğer hayvanların sütü de olabilir.
 Kefirin Faydaları
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
  • Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
  • Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
  • Sinir sistemini güçlendirir,
  • Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
  • Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler,
  • Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
  • Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
  • Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
  • Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
  • Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
  • Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
  • İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir,
  • Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler,
  • Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler. 
  • Gebeklikten ergenliğe kadar; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler.
  • Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
  • Aşırı çikolata, şeker ve sakız tüketen çocukların sağlık risklerini azaltır.
  • Diş çürüklerini önler.
  • Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dönüştürür.
  • İştah açar ve beslenmeye güçlü destek oluşturur.
  • Asabi hastalıklarda rahatlatıcı görevi görür.
  • İshale ve kabızlığa karşı etkindir.
  • Kansızlığı önler ve kan bozukluğunu giderir.Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Görme yeteneğini güçlendirir.
  • Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Zeka gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar.
  • Astım ve alerjiye karşı direnç oluşturur.
  • Çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli beslenme sağlayan nefis bir süt içeceğidir.
  • Büyümeye güçlü destek sağlar.
  • Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
  • Ergenlik dönemine Pozitif etkinlik katar.
  • Hormon dengesinin kuruluşuna yardımcı olur.
  • İhtiyaç duyulan enerji için mükemmel destek verir.
  • Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar.
  • Beyin hücrelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır.
  • Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici görev üstlenir.
  • Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar.
  • Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder.
  • Bağırsak florasını inşa eder.
  • Böbrek fonksiyonlarını düzenler.
  • Vitamin ve mineraller arasında işbirlikçi yapısıyla simbiotik çimento görevi görür.
  • Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar.
  • Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi önler. Saçları kuvvetlendirir.
  • İç ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur.
  • Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Dokuları tamir eder.
  • Vücudun Sıvı dengesini optimum seviyede tutar.
  • DNA sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler.
  • Hücrelerin Oksijen almasında etkili görev üstlenir.
  • Gençlik döneminin etkin, enerjik ve aktif bir dönem olmasında unutulmaz bir partnerdir.
  • Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.
  • Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır.
  • Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır.
  • Vücudun bütün organlarının uyumlu ve senkronize çalışmasını düzenler.
  • Kanı temizler, klosterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler.
  • Uykusuzluğu giderir. Spor yapanlar için enerji deposudur.
  • Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir, dinlendirir ve gevşetir.
  • Yemeklerde keyfinize keyif katar.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Diyet yapanlar için en ideal içecektir.
  • Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur.
  • Kemoterapi tedavisi sürerken vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar.
  • Kas kasılmalarını ve krampları önler.
  • Selülitlere karşı etkindir.
  • Yağ dokularını çözümleyici fonksiyon içerir.
  • Sindirim sistemindeki trafiği düzenler.
  • Birçok hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler.
  • Başta üreme hormonları östrojen, progesteron, testesteron olmak üzere kortizon, ensülin, trioid, serotonin ve adrenal hormonları üzerine olumlu etkiler yapar.
  • Mide asitleri ile salgıların düzenli ve verimli üretilmesine katkıda bulunur.
  • Alkol alanlar açısından kaybolan vitaminlerin geri alımında tam bir takviye sağlar.
  • Zehirlenmelere karşı kanı temizler.
  • Vücuda giren siyanürü etkisizleştirir.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç alanlara yardımcı olur.
  • Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğünden; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi üstlenir.
  • Sinir sistemini sürekli reorganize ettiğinden çelik gibi güçlü yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir.
  • Antioksidan özellikleri ile hücre yenilenmesine katkı sağlar.
  • Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Damar sertliğini engeller.
  • Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanın mimarıdır. Kemiklerin ve kasların güçlü kalmasına destek sağlar.
  • Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
  • Prostat ve Bağırsak Kanseri başta olmak üzere birçok kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir.
  • Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını önler.
  • Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
  • Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları azaltır.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller.
  • Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli Gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
  • Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar.
  • Genç yaşlanmayı sistemize eder.
  • Mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmez doğal bir dosttur.
 Kaynak: http://www.diyadinnet.com/SaglikBilgisi-174&Saglik=kefir--kefir-nedir

Şimdi ben nasıl yaptım?

Öncelikle, bir kavanozun içinde 1 litre sütü döktüm.Sonra elimdeki kefir mayasını ekledim.


Ben daha ekşimsi bir tadı olsun diye 48 saat, Işık almayan normal bir ortamda beklettim.48 saat sonunda koyu kıvamda kefirim oldu. ( En az 24 saat bekletilmesi gerekli ).


Cam bir sürahinin ağzına  plastik bir süzgeç yerleştirdim ve kefiri süzgeçten geçirdim. Böylelikle mayayı ayırdım.Kalan ayran-yoğurt kıvamlı kısmı şişeye boşaltım. Ve buzdolabına koydum.
Mayayı suda geçirip tekrar kullanmak üzere pet şişeye boşalttım ve üzerine yaklaşık bir çay bardağı su koyarak ağzını kapatıp buzdolabına bıraktım.
Şu an mayam üç katına çıktı. :)
Önemli bir ayrıntı; kesinlikle metal herhangi bir şeyle temas etmeyecek.

Sade içebilir, isterseniz hafif sulandırarak kuru nane ekleyerek içebilirsiniz.Ya da benim Kıvanç gibi meyveyi blendırdan geçirip meyveli içebilirsiniz.
Şifa olsun. Afiyet olsun.


4 yorum:

  1. Şeniz hanım merhaba,
    Uzun zamandır canlı kefir mayası arıyordum,sakıncası yoksa maya verebilir misiniz? Bana serapkarayavuz@icloud.com adresimden ulaşabilirsiniz... Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size iletilmek üzere arkadaşıma verdim.
      Sevgilerimle

      Sil
  2. Ellerine sağlık. Faydaları okumakla bitmedi...

    YanıtlaSil
  3. Öyle oldu Pembe Kekik...Ayıklama yapamadım.:) Teşekkürler.

    YanıtlaSil