show

24 Aralık 2013

#YEMEKFIRTINASI 13. GÜN İÇLİ KÖFTE

 13.GÜN ÖDEVİ..
13. gün: Herkesin annesinin yemeği ona göre en lezzetli yemektir. Annenizin en özel tarifi nedir? Bizim için siz yapar mısınız?

 Annemin en lezzetli yemeği! o kadar kolay ama çokta zor.Gerçekten benim annemin elinden çıkan herşey çok lezzetli oluyor. Hangi birini anlatayım ki, mesela dolmaları, mesela et yemekleri, mesela çocukların da çok sevdiği içli köftesi. Ben de sizlere içli köfteyi anlatayım, elimden geldiğimce...Resimdekini de annem yapmıştı zaten:))) Malessef içli köfte konusunda onun kadar becerikli değilim :( Şeklini benzetemesem de tadını buldum ama. :)

MALZEMELER
Hamuru için;
2 büyük kase köftelik bulgur ( bizim köftelik bulgur 2 ölçü sımıt,1 ölçü kısırlık bulgurun karışımından oluşuyor)
Tuz,1 yemek kaşığı kadar dövülmüş Kişniş ( annem koymuyor ama ben koyuyorum )
İç için;
500 gr orta yağlı kıyma
Sıvı yağ ve 1 paket tereyağı
Kimyon,Karabiber,Tuz,çok az tarçın,pulbiber
Yarım demet Maydanoz
Yarım kilo kuru soğan

Önce İç kısmını hazırlayın; Kuru soğanları yemeklik ama ince şekilde doğrayın. Geniş bir tavaya yağını koyup kurusoğanları ekleyin hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra kıymayı ekleyin.Soğan ve kıymayı güzelce kavurun. Altını kapatmaya yakın baharatlarını ve tuzunu ekleyip karıştırın. Altını kapatın. Soğumaya başladığı zaman minik minik doğradığınız maydanozu ekleyip iyice soğuması için bir kenarda bekletin.

Genişce bir kaba köftelik bulguru, tuzu ve kişnişi koyun ve su ekleyerek şişirin. Elinizle harmanlayın. arada su ekleyerek iyice yoğurun. Hamur neredeyse macun kıvamına gelecek. Elinize bir bir sıkım alıp yuvarlayın ve baş parmağınızı bastırıp çevire çevire hamuru açın.Elinizle kenarları inceltip kıymalı içten koyup ağzını ister yuvarlatarak ister üçgen şekilde kapatın.Tüm hamur bitene kadar aynı şekilde yapın.
Geniş bir tencerede suyu kaynatın. Bolca tuz ekleyin.İçli köfteleri yavaş yavaş suya atın. Suyun üzerine çıkana kadar kaynatın. Sonra kevgirle alınır sıcak sıcak servis yapılır.

İster haşlanmış olarak ,ister çırpılmış yumurtaya bulanarak kızartılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.


Annem ve küçük oğlum Kıvanç'ta da bu sayfaya eşlik etmeliler. :))




2 yorum: